"Маракана" ще бъде готов навреме за Мондиал 2014 14.04 | 18:11

Митичното съоръжение ще бъде преконструирано в срок, за да приеме мачове от предстоящото Световно първенство по футбол

От Константин Симидчийски

Легендарният стадион в Рио де Женейро "Маракана" ще бъде реконструиран навреме за Световното първенство през 2014 г., което ще се проведе в Страната на кафето.

Органът в Рио, който защитава историческите и художествени сгради - Iphan, е издал разрешение за строеж на ново по-голямо покритие, което да замени старото на 82000-хилядния стадион. Обновяването е задължително, тъй като от ФИФА изискват всички стадиони за мачовете от Световното първенство през 2014 г. да бъдат изцяло покрити.

Митичният "Маракана" е построен преди 61 години, когато за последен път южноамериканската нация е домакин на Световните финали през 1950 г. Интересно е, че тогава капацитетът му е цели 200 000 места и стадионът е бил препълнен по време на финала през 1950 година, когато домакините губят с 1:2 от Уругвай и изпускат първата си световна титла.

Новината идва, след като президентът на ФИФА Сеп Блатер поздрави Бразилската футболна федерация за работата им по подготовката за Световното първенство.

"Получихме много позитивни отзиви отвсякъде, специално свързани с конструкциите не само на стадиони, но и на летища и хотели в различни региони," заяви Блатер на посещение в Ел Салвадор.

Очаква се обновлението да бъде завършено през декември 2012 г., навреме за Купата на конфедерациите в Бразилия през 2013 г.

Водещи

Най-четени