"Нюрбургринг" е на път да изгуби Гран При на Германия 18.07 | 17:18

Бъдещето на състезанието от Формула 1 на германската писта "Нюрбургринг" е поставено под съмнение, след като Европейската Комисия (ЕК) отказа да отпусне на управата на трасето субсидия на стойност 13 милиона евро

От Божидар Азманов

Бъдещето на състезанието от Формула 1 на германската писта "Нюрбургринг" е поставено под съмнение, след като Европейската Комисия (ЕК) отказа да отпусне на управата на трасето субсидия на стойност 13 милиона евро.

Според немските медии компанията, която стопанисва пистата е на ръба на това да попадне под администрация и има дългове от над 300 милиона евро, които са в резултат на реновирането на съоръжението през 2009 година.

Ако фирмата, която стопанисва трасето попадне под администрация, тогава администраторите трябва да поемат отговорността за всички съществуващи договори, включително и за този за Гран При на Германия, на което "Нюрбургринг" е съдомакин заедно с "Хокенхайм". Двете трасета се редуват през година.

Заради процедурата по обявяване на собствениците на "Нюрбургринг" в несъстоятелност, вече се заражда идеята кръга от "Кралските гонки" в Германия да се провежда всяка година само на "Хокенхайм".

Мениджърът на пистата Георг Зайлер заяви, че при необходимост това може да стане.

"На този етап подобно искане не е пристигало. Но, ако има, не виждам причина Формула 1 да не се завърне на "Хокенхайм" отново всяка година.

Тогава обаче ще трябва да се предоговори контракта, разходите, политиката и още много неща. Не съм убеден дали това е лесно изпълнимо.

Все пак ще се радваме, ако и двете писти останат домакини на надпреварата", коментира Зайлер пред Auto Motor und Sport.

Водещи

Най-четени