"Форбс": Манчестър Юнайтед е най-скъпият отбор в света 14.07 | 17:01

"Червените дяволи" оглавиха класацията на финансовата Библия, а в тройката попаднаха още Далас Каубойс и Ню Йорк Янкийс - членове на Националната футболна лига на САЩ

От Константин Симидчийски

Авторитетното списание за финанси "Форбс", което се издава и на български език, обяви Манчестър Юнайтед за най-скъпият спортен клуб в света в своята класация. "Червените дяволи" се оценяват на 1.86 милиарда долара и оглавяват безапелационно топ 50 на подреждането.

На второ място е поставен отборът по американски футбол Далас Каубойс, а веднага след тях е друг тим, подвизаващ се в NFL - Ню Йорк Янкийс.

Юнайтед е начело в класирането най-вече заради изключително изгодните си договори със спонсорите - АОN ще донесе 80 милиона паунда на "дяволите" за четирите години, през които ще вижда името си изписано на екипа на английския шампион.

Отделно Найк има дългосрочен контракт с финалиста от Шампионската лига за цели 13 години и ще плати за услугите си 302.9 милиона паунда. Фенските артикули също допринасят за стабилното финансово състояние на тима, след като на световно равнище Манчестър се радва на изключителната цифра от 333 милиона привърженици.

В топ 50 на най-скъпите отбори фигурират общо 32 от Националната футболна лига на САЩ и само осем футболни състава. Испанският гранд Реал Мадрид е на пета позиция, което го прави съответно вторият най-скъп футболен клуб. Европейският шампион Барселона е едва 26-ти в подреждането на "Форбс", Арсенал е седми, а Челси е чак 46-ти.

Другите футболни отбори са Байерн Мюнхен, класиран 19-ти, Милан - на 34-то място и Ювентус, който е предпоследен.

Най-четени