"Червеният динамит" детонира и Чехия, "Трите лъва" схрускаха Украйна! Дания и Англия ще кръстосат шпаги на полуфинал 04.07 | 12:07

От iNews.bg

Дания продължи страхотната си приказка на Евро 2020 като удари Чехия с 2:1 и стана полуфиналист. Последният път, в който "червения динамит" стигна до тази фаза на турнира, бе през 1992-а година. 

Още в 5-ата минута датчаните поведоха с 1:0 с гол на Томас Дилейни. В края на първата част Каспер Долберг удвои аванса на "червения динамит". Чехите обаче не се отчаяха от попадението в края на полувремето и започнаха вихрено втората част. В 49-ата минута голмайсторът на тима Патрик Шик успя да върне един гол, но докрая на мача селекцията на Ярослав Шилхави не успя за втори път да намери вратата на Каспер Шмайхел, който се отличи с няколко доста добри спасявания.

В 5-ата минута датчаните стигнаха до ъглов удар. Йенс Стригер Ларсен изпълни корнера, качвайки топката на главата на Томас Дилейни, който бе оставен непокрит и матира Томаш Вацлик. 

Три минути след попадението датчаните изпълниха нови два ъглови удара, но този път не се стигна до опасност за Вацлик. В 12-ата минута Патрик Шик отправи удар към вратата на Шмайхел, но топката рикошира в Кристенсен и излезе в корнер. След него Хойберг изведе Микел Дамсгор, но Вацлик излезе добре и спря играча на Сампдория.

В 17-ата минута Ларсен центрира в наказателното поле, но Томас Дилейни не намери топката добре и стреля неточно. 

В 22-ата минута Шмайхел сбърка и подари топката на Лукаш Масопуст, който пусна към Томаш Холеш, но стражът на "червения динамит" се реабилитира за грешката си, спасявайки изстрела на Холеш.

В 36-ата минута Вацлик изби удар на Дамсгор.

В 42-ата минута Дания удвои преднината си. Йоаким Мееле центрира страхотно в наказателното поле, където Каспер Долберг засече топката във вратата на Чехия.

За втората част селекционерът на Чехия Шилхави направи две смени Томаш Холеш отстъпи мястото си на Якуб Янкто, а Лукас Масопуст напусна, за да влезе Михаел Крменчик.

В началните минути на второто полувреме Каспер Шмайхел в рамките на около 60 секунди показа класа и се намеси брилянтно.  

В 49-ата минута Чехия се върна в двубоя. Владимир Цоуфал подаде в наказателното поле към Патрик Шик, а голмайсторът на чехите с десния крак запрати топката във вратата на Шмайхел. 

В 61-ата минута Мартин Брайтуайт не успяда намери пространство, за да стреля към вратата на Вацлик, а минута след това изстрел на влезлия като резерва Юсуф Полсен бе блокиран. 

В 64-ата минута Ондрей Челустка се контузи и бе заменен от Якуб Брабец. 

В 69-ата минута Полсен напредна с топка в крака, но ударът му не затрудни Вацлик, който улови топката без проблем. 

В 72-ата минута Якуб Янкто центрира, но капитанът на датчаните Симон Кяер изчисти в ъглов удар. Минута след това Шмайхел изби топката пред погледа на Калас, който бе готов да засече центриране на Барак от пряк свободен удар.

В 78-ата минута Вацлик изби в ъглов удар след мощен удар на Полсен. 

В другия вчерашен четвъртфинал пък Англия разчекна Украйна с 4:0. "Трите лъва" не оставиха никакво съмнение кой е по-класният отбор и унищожиха своя опонент на стадион "Олимпико" в Рим!

Хари Кейн се разписа още в 5-тата минута и даде аванс на своите. През първата част повече голове не видяхме, но пък за сметка на това началото на второто полувреме бе убийствено. Хари Магуайър се разписа само няколко секунди след подновяването на играта, а Хари Кейн направи 3:0 в 50-та минута. В 63-та и Джордан Хендерсън даде своя отпечатък върху двубоя и с глава покачи на 4:0!

След тази вихрушка от голове в началото на втората част, Англия намали темпото и се задоволи с този резултат. Украйна също изглеждаше доволна, че все пак не допусна да бъде тотално опозорена.

Така на 1/2-финала Англия ще премери сили срещу състава на Дания, а Украйна се прибира вкъщи.

Символичните гости започнаха срещата вихрено и само 5 минути след началото успяха да открият резултата. Хари Кейн получи добро подаване от Рахим Стърлинг и чукна топката покрай Бушчан за 1:0!

След гола "трите лъва" намалиха темпото, а Украйна имаше няколко добри възможности да изравни. Единственият който тормозеше защитата на Англия обаче бе Яремчук, а Джордан Пикфорд го отчая с доста добри намеси.

Двата тима се прибраха на почивка при резултат 0:1 и интригата беше жива.

Само пет минути след подновяването на играта обаче Англия вече бе и с двата крака в следващата фаза.

Не беше изминала и минута от началото на второто полувреме, когато Магуайър отбеляза за 2:0 с глава и хвърли във възторг привържениците на Англия.

Минутата бе 50-та, когато Хари Кейн се разписа за втори път в мача и направи преднината на своите класическа. Това е 3-то попадение на Кейн в турнира и общо 9-ти гол за него на голям форум. Така той изравни Алън Шиърър на второ място във вечната ранглиста и е само на едно попадение от големия Гари Линекер, който има 10.

Кошмарът за Украйна стана пълен 27 минути преди края, когато Джордан Хендерсън забучи първия си гол с националната фланелка и срина всички надежди за момчетата на Андрий Шевченко.

До края двубоя се доиграваше. Англия направи доста промени в състава си, а украинците бяха щастливи да не допуснат повече попадения.

Водещи

Най-четени