116 милиона китайци гледали триумфа на На Ли на "Ролан Гарос" 09.06 | 11:21

Финалът на "Ролан Гарос" този сезон официално стана най-гледаният тенис мач в историята на Китай

От Мариян Найденов

Титлата на На Ли в Ролан Гарос през този сезон беше първата от Големия шлем в историята на китайския тенис и постави рекорд по гледаемост в Китай.

Според рейтинговите отчитания на CCTV победата на На Ли над Франческа Скиавоне е била наблюдавана от 116 милиона зрители и е станала най-гледаното спортно събитие в годината на най-големия пазар в света.

Финалът в Ролан Гарос е привлякъл почти двойно повече хора от мача за трофея в Australian Open, когато 60 милиона видяха загубата на На Ли от белгийката Ким Клайстерс. Рейтингът от полуфинала на Ли с Мария Шарапова пък е почти тройно по-малък - 34.5 милиона са гледали битката за място на финала по различните мрежи на CCTV.

"Цифрите от зрителите на финала на историческия Ролан Гарос са фантастичен знак за нарастващия потенциал на женския тенис в Китай", каза председателят на WTA Стейси Аластър.

167 милиона включиха телевизорите си в Китай, за да наблюдават тенис турнира на Олимпиадата в Пекин през 2008-ма година. Финалът на Ролан Гарос този сезон официално стана най-гледаният тенис мач в историята на страната.

Водещи

Най-четени