На Ли детронира Скиавоне в Париж и написа историята на китайския тенис 04.06 | 18:06

Китайската тенисистката триумфира с титлата от "Ролан Гарос"

От iNews.bg

Китайката На Ли е новата шампионка на "Ролан Гарос", след като на финала спечели с 6-4, 7-6 (7-0) срещу победителката от миналата година Франческа Скиавоне. По този начин Ли стана първата китайка с трофей от Големия шлем и най-високо класираната в ранглистата представителка на азиатската страна.

Скиавоне не успя да защити титлата си от миналата година, след като единствено при 2-4 във втория сет демонстрира потенциала си, който я отведе до финала. В останалото време от двубоя Ли владееше инициативата и с по-добър сервис и форхенд не остави шансове на италианката за победа. В най-напрегнатия момент - тайбрека, когато Скиавоне имаше психологическо предимство, заради върнатия пробив преди това в сета, Ли бе безкомпромисна и спечели със 7-0.

Скиавоне натрупа малко самочувствие, след като още в началото бе поставена под напрежение и спаси първата възможност да бъде пробита. При 2-2 обаче На Ли показа по-здрави нерви и успя да направи първия брейк в мача, а след това с лекота печелеше подаванията си, за да затвори сета 6-4 за 39 минути.

Втората част започна по-добре за китайката, която по-лесно печелеше сервисите си и отново първа направи брейк, този път още във втория гейм за 2-0. При пасив от 2-4 Скиавоне демонстрира шампионски дух и успя да спечели три последователни геймове, за да поведе в сета и да накара опонентката си да сервира за оставане. На Ли се съвзе от шока от върнатия пробив и изравни резултата до 5-5, но последва гейм на нула за италианката и 6-5 в нейна полза. Именно основното оръжие на Ли - форхендът, който до момента й носеше успех, започваше да изневерява и Скиавоне се възползва от този факт.

В крайна сметка срещата стигна до тайбрек, в който обаче китайката даде индикации, че желае да приключи двубоя в два сета и поведе набързо с 4-0. Последваха нови тежки минути за италианката и тя не намери начин да се противопостави на Ли, която с лекота добави още три точки и не допусна изненада - 7-0.

Водещи

Най-четени