20 години от първата ни победа на Световно първенство 26.06 | 08:29

На този ден през 94-та разгромяваме Гърция с 4:0

От iNews.bg

Днес се навършват 20 години от първата българска победа на световни първенства по футбол - на 26-ти юни 1994-та година "лъвовете", предвождани от Димитър Пенев, разгромяват с 4:0 Гърция и прекратяват 32-годишното чакане за успех на най-големия футболен форум.

Видео от паметния момент вижте в Sporta.bg

България загуби много неприятно от Нигерия в първия си двубой от Мондиал 1994 и излиза срещу Гърция за първа победа на световните финали. Още в петата минута Алексудис играе с ръка в наказателното поле и съдията свири дузпа. Христо Стоичков е точен след голяма засилка и бележи първия си гол на световни първенства. България прави страхотен натиск второто полувреме и громи своя съперник. Наско Сираков нахлува в наказателното поле и е съборен от вратаря. Стоичков бие в другия ъгъл, но гръцкия страж няма шанс да улови топката.

България предвкусва първата си победа и отбора започва да играе още по-освободено. Перфектно двойно подаване между Златко Янков и Йордан Лечков извежда последния сам срещу вратаря и 3:0 за България. В даденото от съдията продължение на мача Даниел Боримиров бележи за 4:0. Христо Стоичков изпълнява страхотен пряк свободен удар. Този път вратаря избива, но право в краката на Боримиров.

Още факти и подробности за представянето на България на световни първенства вижте в Sporta.bg

Водещи

Най-четени