5 години от най-скъпия трансфер на Манчестър Юнайтед 01.09 | 11:16

На този ден Берба струваше 30.75 милиона паунда

От Иво Вецев

Преди точно 5 години на този ден Манчестър Юнайтед осъществи най-скъпия трансфер в своята история, след като брои 30.75 милиона паунда за българския магьосник Димитър Бербатов.

Освен че това е най-скъпата сделка в историята на "червените дяволи", тя е най-скъпа и в историята на българския футбол. Предишният рекорд беше отново на Бербатов, когато премина в Тотнъм от Леверкузен за 16 милиона евро.

Сделката бе осъществена в последните минути на трансферния прозорец, когато Даниел Леви най-накрая даде зелена светлина на Бербатов, който прекара часове наред на "Олд Трафорд" в очакване единствено да подпише с отбора на сърцето си.

Той изкара 3 години в отбора под ръководството на Сър Алекс Фъргюсън, който обаче не се оказа фен на българина и често го пренебрегваше заради Чичарито и Уелбек. Въпреки това той стана голмайстор на Премиър лийг с 20-те си гола през сезон 2010/2011.

Мнозина определят трансферът на Берба на "Олд Трафорд" като провал, но факт е, че играта на Юнайтед бе далеч по-добра и разнообразна с Бербатов на терена, което си пролича най-много през сезон 2011/12, когато той основно беше резерва, а Юнайтед загуби титлата.

През последния сезон той игра за Фулъм и стана голмайстор на тима с 15 гола. След вчерашната среща обаче (загуба с 1:0 от Нюкасъл) Бербатов понесе жестоки критики от феновете на отбора, които дори искат да видят доскорошния си любимец на пейката.

"Когато Бербатов е толкова зле, на терена сме все едно с 10 човека"; "Отношението на Бербатов към мача беше срам за отбора. Езикът на тялото му просто ме уби"; "Уоу, Бербатов очевидно не иска да е във Фулъм, нали?" са само част от писанията на феновете относно българина. 

Въпреки това той се радва на добро отношение на голяма част от феновете, а в същото време се ползва с голямо доверие от страна на Мартин Йол.

Водещи

Най-четени