Амир Вайнтрауб: Днес си на дъното, утре - на върха 11.05 | 15:40

Представяме ви четвъртата част от поредица истории за тенисиста Амир Вайнтрауб, чиято гледна точка ни дава представа какво сe случва извън топ 100 на голeмия тенис

От Ивайло Ачев

SPORTA.BG ще ви направи съпричастни към гледната точка на един не толкова известен тенисист, който играе тенис за да живее, и живее, за да играе тенис. Нека да хвърлим един поглед на тенисистите извън топ 100 или топ 200. Какви проблеми имат те? С какво се сблъскват в ежедневието, опитвайки се да практикуват любимата игра? Всеки знае какъв е живота на любимците си, какво могат и какво правят... но дали всеки си дава сметка каква е цената?

Поредицата материали ще ви направи свидетели на преживяванията на израелския тенисист Амир Вайнтрауб. Това е четвъртата част от общо шестте материала от поредицата. Очаквайте следващата пета част в началото на следващата седмица.

Днес си звезда, утре си спомен. Днес си на дъното, утре - на върха.

И в тениса, както и в живота, никога не можеш да знаеш какво предстои.

Участието ми във втория "Фючърс" в Ейлат приключи точно както и в първия - загубих на полуфиналите от сърбин, който е номер 658 в света. Пълен провал. По време на този турнир  обаче станах свидетел на още един пример каква джунгла е тенисът. Докато се мотаех из Ейлат видях познато лице. Помъчих се да се сетя откъде познавам човека и накрая успях.

Това беше един руски гигант - Павел Чехов, 190 сантиметра. Играх срещу него преди четири години на "Чалънджър" в Узбекистан. Тогава бях номер 500 в света, а той още нямаше точки за ранглистата на ATP. Помня, че 18-годишният тогава Чехов ме премаза в последния кръг на квалификациите за онзи "Чалънджър" и след това записа серия от победи, която само за няколко седмици го качи до номер 291 в света. Всички знаеха - това момче щеше да стане играч от топ 20 на света. Той имаше сервис, имаше унищожителен форхенд - всичко, от което има нужда един топ играч.

Когато видях Чехов в Ейлат, той все още си беше същия гигант. И толкова. Беше загубил 21 пъти в първи кръг от последните си 23 участия на турнири. Дори и в Ейлат, на този мизерен "Фючърс", загуби в първи кръг. Нямаше помен от форхенда му - той просто беше забравил как да го изпълнява. Буквално забравил - каквото и да опитваше, форхендът не уцелваше корта. Всичко друго, но не и корта.

Подобно нещо се случи и с друг, много по-голям тенисист - бившият номер 3 в света Гийермо Кория. След няколко контузии той просто забрави как се бие сервис. В един мач успя да навърти над 40 двойни грешки, загуби дори гейм само от двойни грешки. В крайна сметка Кория потъна безвъзвратно - там някъде, в миналото на тениса.

В Ейлат успях да си припомня и друг феномен в тениса - ниско ранкирани играчи, които обаче ходят дори на "Фючърси" с по-голям екип. Обикновено такива тенисисти са или хора, които знаят, че пробивът ще дойде всеки момент и тогава ще имат нужда от треньор, за да запазят нивото си, или пък играчи, които са били нависоко, но заради контузия са загубили много места в ранглистата. В Ейлат такива бяха Оливие Рошу от Белгия, бивш номер 24 в света и Фернандо Висенте, бивш номер 29, който в миналото беше побеждавал величия като Андре Агаси, Тим Хенман, Марк Филипусис и Томи Хаас.

При тези играчи ефектът от присъствието на треньор на трибуните дори на "Фючърс" беше доста осезаем. Един от много аспекти, които помагаха, беше и колебанието, което всяваха в главата на противниците на съответния тенисист.

Дори на мен ми се беше случвало - играех на "Чалънджър" в САЩ и се изправих срещу Алекс Богданович, номер 150 в света. Когато излязох на корта, видях кой му беше треньор - Брат Джилбърт, човекът, направил Агаси тенис иконата за много поколения фенове. Признавам, че направо блокирах - загубих 2-6, 1-6. Помня, че в повечето време гледах към Джилбърт и изобщо не се фокусирах върху ситуациите на корта.

В края на януари вече знаех - бях ракета номер 2 на Израел и щях да играя за родината си в Купа "Дейвис"*. Като разбрах това, вече знаех какво им е на играчи като Дуди Села - играеш хем за мястото си в ранглистата т.е. за себе си, хем за честта на страната си. Двойно напрежение.

Влезеш ли в отбора, резултатите ти дори на турнирите на сингъл не са само твои - те стават резултатите на един от тима за Купа "Дейвис". И е срамно, ако падаш от тенисисти, които са много по-назад от теб в ранглистата. Както стана с мен в Ейлат. При това не веднъж, а два пъти. Следващата седмица участвам на "Чаланджър" в Русия. Далеч от Израел. Ново начало - надявам се точка по точка, гейм след гейм отново да вляза в ритъм. Точно както се печели в тениса - точка по точка, гейм след гейм, сет след сет.

* Купа Дейвис (Davis Cup) е най-значимото отборно състезание по тенис за мъже. То е и най-голямата годишна спортна проява в света, организирана е от Международната Тенис Федерация. Представлява отборен турнир, провеждащ се на различни места по целия свят. Отборите са разделени в една световна група и 12 групи на регионален принцип и се срещат един с друг на принципа на пряката елиминация. Шампионът е победителят от световната група. При всеки сблъсък между две държави се играе до три победи в пет мача. Четири от мачовете са на сингъл, а един - на двойки. Мачовете на сингъл се провеждат в петък и неделя, този на двойки - в събота. На сингъл играят първо ракета номер едно срещу ракета номер две на противниците и обратно, след това е двойковият мач и накрая - мачовете на ракети номер едно един срещу друг и ракети номер две един срещу друг. Всеки от мачовете се играе в 3 от 5 сета.

Водещи

Най-четени