Амир Вайнтрауб: От върха до дъното – оцеляването на първо място 03.05 | 11:08

Представяме ви третата част от поредица истории за тенисиста Амир Вайнтрауб, чиято гледна точка ни дава представа какво сe случва извън топ 100 на голeмия тенис

От Ивайло Ачев

SPORTA.BG ще ви направи съпричастни към гледната точка на един не толкова известен тенисист, който играе тенис за да живее, и живее, за да играе тенис. Нека да хвърлим един поглед на тенисистите извън топ 100 или топ 200. Какви проблеми имат те? С какво се сблъскват в ежедневието, опитвайки се да практикуват любимата игра? Всеки знае какъв е живота на любимците си, какво могат и какво правят... но дали всеки си дава сметка каква е цената?

Поредицата материали ще ви направи свидетели на преживяванията на израелския тенисист Амир Вайнтрауб. Това е третата част от общо шестте материала от поредицата. Очаквайте следващата четвърта част в началото на следващата седмица.

От върха до дъното - оцеляването на първо място

Част 3 от живота на израелския тенисист ни припомня що е то ежедневието - сиво дори и в спорта

Животът на професионалния тенисист е странно нещо - днес си на върха, утре си в миниманса. Само преди ден играех на Откритото първенство на Австралия - най-високото възможно ниво в тениса, а сега отивах да играя на "Фючърс" в Ейлат - турнир от най-ниска категория, провеждащ се под егидата на ATP. Накратко - бях играл в турнир с награден фонд от 20 млн. долара, а сега отивах за участие в турнир с награден фонд 10 хил. долара. Все едно досега да си играел само в Шампионската лига и изведнъж да те накарат да играеш в регионалната група. Спирката ми за прекачване отново беше Хонконг. Прекарах 10 часа там в очакване на връзката за Израел и накрая благополучно пристигнах в родината.

Освен смяната на мащабите на турнира, аз се борех и със смяната на очакванията. В Мелбърн бях никой - играч от третата стотица на света, борещ се да спечели един мач. Никой не очакваше нищо от мен, даже името ми не знаеха. В Ейлат бях поставен под номер едно в основната схема - аз съм Рафа Надал на този "Фючърс". Аз съм човекът, който всеки в турнира иска да бие. В Австралия напрежението беше в сферата "да направя невероятното, да победя в мач от толкова голям турнир". В Ейлат напрежението идваше от мисълта, че мога да загубя от играч, на когото дори не са му чували името на този "Фючърс".

И така - аз съм топ поставеният в схемата, значи би трябвало да спечеля турнира. Изглежда лесно - само че можете и сами да проверите колко честно номер едно в схемата на "Фючърс" в крайна сметка печели. За съжаление тази статистика не прости и на мен.  Какво се случи - в първи кръг играх с швейцарец, чието име дори не фигурира в ранглистата на ATP. А там са записани имената на 1753 тенисисти от цял свят. Не познавах противника си, само преди мача чух от един от вечните присъстващи в Ейлат, че опонентът ми "е добър и трябва да съм внимателен". Победих го 6-2,6-2. За този успех получавам една точка за ранглистата на ATP и 100 долара. Добре дошъл в реалността - пак съм "в свои води" - там, където се бориш за точка.

Участието във "Фючърси" в опит да се изкачиш в ранглистата на ATP е все едно да се мъчиш да се качиш на Еверест, но да ти е разрешено да правиш само по една стъпка на ден. А за парите да не говорим - печеля по-малко, отколкото харча. Само заради факта, че съм в Израел, с мен е и треньорът ми - Шлом Цозеф. Значи трябва да плащам и неговите разходи. Но ако поне на турнири в Израел не мога да го взимам, защо изобщо да играя тенис? Както вече казах "Фючърс"-ите са най-ниското ниво в тениса. Това е реалността за 90% от професионалните тенисисти. Годишно се играят около 450 такива турнира и тези 90% играчи са там. Не на Откритото първенство на Австралия, не дори в квалификациите му. Ние мечтаем да играем на "Чаланджър"-и*.

След спечеления първи мач в Ейлат се изправих срещу руснак на име Александър Румянцев, номер 548 в света. Ставаше като за жребий. Победих го и след това играх с Валтер Трусенди, номер 392 в света. Успях да бия и него и финалът вече беше на крачка разстояние, макар и да си знаех, че досега не играх особено добре. Главата ми още не се е изчистила от емоциите в Мелбърн, вече съм достатъчно високо в ранглистата и съм ракета номер две след Дуди Села, което значи, че ще играя за родината си на Купа "Дейвис".

Мисля непрекъснато колко е хубаво, отделно съм въодушевен, че Шахар Пеер, нашата най-добра тенисистка, в топ 30 на женската ранглиста, ме е похвалила за участието ми в Австралия. Всичко това сваля концентрацията ми, а в тениса подобно нещо се наказва мигновено. Моето наказание в Ейлат също не закъсня - загубих на полуфинал от чех на име Роман Фогели с 3-6, 3-6. След мача разбрах, че той е номер 638 в света.

Тази загуба беше най-разочароващата част. След като играх в Австралия вече си бях повярвал, че мога да се меря с тези, които са между място номер 100 и 200 в ATP. Вярвах, че ми е писано да съм там, да играя на по-високо ниво, да имам шанс един дори да вляза в първата стотица на света. И сред всичкото това въодушевление загубих от ... номер 638 в света. Дали последният месец не беше просто един чудесен момент в живота ми, който няма да се повтори? Щях да разбера скоро - следваше нов "Фючърс" в Ейлат, на който щях да участвам. Състезанието за борба от 17 точки за ранглистата (само ако спечеля турнира) отново се почваше - точно както майка ми ме караше да си оправям леглото всеки ден. Не е много вдъхновяващо, нали?

* Системата от турнири в мъжкия тенис може да се разгледа като пирамида. Всяко ниво от тази пирамида носи различно количество точки за ранглистата, както и различно количество пари. Най-ниското ниво са турнирите от веригата "Фючърс", след тях е веригата "Чаланджър" и накрая са ATP турнирите. Последните от своя страна се делят на ATP 250, ATP 500 и "Мастърс" 1000 - според точките, които може да вземе победителят в съотвения турнир за ранглистата. На върха са турнирите от "Големия шлем" (Откритото първенство на Австралия, "Ролан Гарос", "Уимбълдън" и Откритото първенство на САЩ). Победителят във всеки от тези турнири взима по 2000 точки за ранглистата на ATP.

Водещи

Най-четени