Анатойлий Гуйдя посяга към първи олимпийски медал 11.08 | 13:41

Българският ветеран в категория до 60 килограма тръгна за Лондон с една цел - злато

От Даниел Любомиров

Предпоследната ни надежда за отличие в мъжката борба - Анатолий Гуйдя - започва днес надпреварата в Лондон в категория до 60 килограма свободен стил.

Българският представител в този поток се бори на последните си Олимпийски игри и на заминаване за английската столица призна, че се чувства отлично, че е подготвен и отива за златен медал.

Припомняме, че в навечерието на Олимпиадата в Пекин преди 4 години той имаше нещастието да се контузи и да се върне предсрочно в България, но сега си пожела титла на сбогуване с най-голямата сцена.

Многократният медалист от Световни и Европейски първенства обаче има изключително тежък жребий в борбата до 60 килограма в Лондон, по подобие на вчерашния "късмет" на Радослав Великов и Кирил Терзиев.

Първият противник

Българският ветеран започва от квалификациите и ще се изправи срещу индиеца Йогешвар Дут от 15:09 часа наше време.

Дут е 167-сантиметров и е на 30 години, като спечели първенството на Азия през февруари тази година, а на квалификационния турнир за Олимпиадата финишира на втора позиция - това индикира за отличната форма на индиеца през 2012-та година.

Иначе на Световното първенство миналата година той претърпя пълен крах и завърши едва на 35-то място в крайното подреждане. Като цяло участията му на този форум са големият проблем за Дут, защото на домашни първенства резултатите му са значително по-впечатляващи.

В Атина през 2004-та той бе 18-ти в класирането, а в Пекин - 9-ти, което все пак говори, че Гуйдя не би трябвало да има много проблеми с него.

Осминафиналите

Евентуален успех на Гуйдя в първия кръг го праща на осминафиналите, където ще срещне победителя от другата квалификация между Франклин Гомес Матос (Пуерто Рико) и Бесик Серадинович Кудухов от Русия.

25-годишният борец от Южна Осетия е петкратен световен шампион, а освен това има бронзов медал от Пекин 2008, но при 55-килограмовите.

Той е изявеният фаворит не само в този определен мач с латиноамериканеца, но и в самия турнир, защото е действащ световен шампион в категорията, а на 30-ти юни спечели сребро от Гран при на Германия.

Ако сравним визитката му с тази на Гуйдя, ще видим, че българинът за последно е печелил злато (освен първите му места в турнирите "Дан Колов - Никола Петров") през 2003-та година на Европейското първенство.

Мачът на Гуйдя със сигурност ще бъде тежък, но дори и да загуби, почти сигурно ще бъде изтеглен до репешажите.

Четвъртфинал

Ако Гуйдя премине осминафиналите, ще има също доста сериозен опонент в следващата фаза. Дори и да не успее, българинът има вероятност да играе с някого от писаните по-долу борци на репешажите.

Четвъртфиналният опонент на Гуйдя се определя измежду Даурен Жумгазиев от Казахстан и победителя от двойката Гийермо Торес Сервантес (Мексико) - Масуд Есмаилпурджуйбари (Иран).

Иранецът е сребърен медалист от Първенството на Азия (спечелено от първият противник на Гуйдя - Йогешвар Дут) и само това е гаранция за статута му спрямо мексиканеца, който няма значими постижения през кратката си кариера до момента.

Жумгазиев - Есмаилпурджуйбари е любопитен двубой, защото казахстанецът е бронзов медалист от Световното първенство миналата година, но през 2012-та не участва на много турнири, за да се съсредоточи върху Олимпиадата.

Жумгазиев е шампион на Азия от 2011-та и има шансове да преодолее препятствието си към полуфиналите.

Гуйдя със сигурност ще бъде фаворит за златото, ако стигне до полуфиналите, защото големите му съперници вече ще са напуснали борбата за титлата. Единствените сериозни борци е европейският шампион за 2012-та година Торгул Асгаров и бронзовият медалист от същото първенство Малказ Заркуа (Грузия).

Водещи

Най-четени