Аржентина на 1/2-финал след успех с дузпи над Колумбия 27.06 | 10:53

Дербито в Копа Америка завърши крайно драматично

От Даниел Любомиров

 Аржентина спечели изключително драматично с 5:4 след изпълнение на дузпи дербито от четвъртфиналите на Копа Америка 2015 срещу Колумбия и продължава да мечтае за първи значим трофей от голям турнир от 22 години насам.

Видео репортаж от дербито вижте в Sporta.bg

Завърналият се в отбора под ръководството на Херардо Мартино нападател Карлос Тевес отбеляза решителната дузпа, за да донесе бленувания успех на "албиселесте", след като редовното време  (заради решение на федерацията КОМНЕБОЛ няма продължения) приключи при резултат 0:0.

Аржентина доминираше през целия мач и повече заслужаваше успеха, като единствено великолепните изяви на вратаря на Колумбия Давид Оспина съхраниха шансовете на "лос кафетерос" да избегнат поражението.

Най-забележителната проява на вратаря на Арсенал бе в 26-ата минута, когато с изумително двойно спасяване попречи първо на Серхио Агуеро да открие резултата, а моментално след това изби добавка с глава на Лионел Меси.

Голмайсторът Карлос Бака отсъстваше поради контузия и Джаксън Мартинес водеше атаката на колумбийците, но заради сериозните кадрови проблеми и в халфовата линия треньорът Хосе Пекерман бе направил промени не само в състава, но и в схемата. На почивката обаче "лос кафетерос" нямаха нито един изстрел към вратата на противника, а Аржентина доминираше изцяло на терена.

Серхио Ромеро нямаше много работа и през второто полувреме, а и в продълженията, докато колегата му Оспина продължаваше да парира изстрели от различни положения и разстояния на звездния състав на Аржентина.

При дузпите "албиселесте" поведе едва след като Луис Муриел прати кълбото над вратата с четвъртото изпълнение за Колумбия. Езикиел Лавеци се разписа, а Ромеро за малко не спаси удара от бялата точка на Кардона, но топката се плъзна под плонжа на вратаря.

Лукас Билия не можа да осигури успеха на Аржентина и след неговия пропуск се стигна до "внезапна смърт" при рулетката. Ромеро спаси удара на Сунига, Маркос Рохо обаче уцели гредата, а Мурийо не намери очертанията. Така Карлос Тевес получи шанс да попдечата успеха на Аржентина и го направи с хладнокръвно изпълнение – 5:4.

Така Аржентина ще се изправи на полуфинал срещу победителя от последния четвъртфинал между Бразилия и Парагвай.

Водещи