Арсенал стартира успешно кампанията си в Шампионската лига 18.09 | 23:58

"Топчиите" изковаха труден успех с 2:1 над френския шампион Монпелие

От iNews.bg

Финалистът от 2006 Арсенал спечели първа победа в груповата фаза на Шампионската лига, след като тази вечер лондонският тим подчини с 2:1 френския Монпелие насред неговия "Стад дьо ла Мосон".

Двубоят бе от група B на надпреварата, а точни за Арсенал бяха Лукас Подолски и Жервиньо. Преди това френският шампион бе открил резултата, благодарение на точно изпълнена дузпа на Белханда. През второто полувреме Монпелие имаше някои отлични шансове за изравнителен гол, но "артилеристите" съумяха да съхранят крехкия си аванс от един гол. Мениджърът на Арсенал Арсен Венгер бе наказан да изгледа срещата от трибуните, поради което тази вечер "топчиите" бяха водени от неговия асистент Стийв Боулд.

Бившият нападател на Монпелие Оливие Жиру оглави атаката на гостите, подкрепян от Жервиньо и Лукас Подолски. Абу Диаби, Микел Артета и Сантяго Касорла започнаха в средата на терена.

Сблъсъкът на "Стад дьо ла Мосон" започна вихрено, като двата тима си отбелязаха общо три гола за първите 20 минути. Още в 8' домакините от Монпелие получиха правото да изпълнят дузпа, след като Томас Вермален фаулира Белханда в наказателното поле на французите. Зад топката застана потърпевшият, който с изпълнение стил "Паненка" матира Вито Маноне за 1:0.

Отговорът на "артилеристите" обаче не закъсня, като между 16' и 18' англичаните осъществиха пълен обрат в резултата. В 16' любимецът на "Стад дьо ла Мосон" Оливие Жиру получи подаване от Касорла и центрира за Лукас Подолски, който показа хладнокръвие и прати топката зад гърба на Джефри Юрдрен - 1:1.

Футболистите на Рене Жирар все още не се бяха отърсили от полученото попадение, когато инкасираха и второ такова. Арсенал проектира поредната си многоходова акция пред наказателното поле на Монпелие, като топката попадна във включилия се напред Карл Дженкинсън. Десният бранител центрира остро в пеналтерията на домакините, където Жервиньо се изскубна от отбраната и с десния крак прониза Юрдрен за 1:2.

Домакините се опитаха да отговорят на предизвикателството, като в 34' Монпелие бе близо до втори гол. Естрада се включи добре и стреля коварно по земя, но Вито Маноне по отличен начин отклони пътя на топката. В самия край на полувремето нова възможност се отвори и пред "топчиите", а Оливие Жиру имаше шанс да разочарова феновете, които доскоро го аплодираха с екипа на Монпелие. Киерън Гибс центрира в наказателното поле на домакините, но изстрелът на Жиру излезе в аут.

Двамата треньори не извършиха промени на полувремето, а втората част започна със сериозен пропуск на домакините. В 48' Абу Диаби сбърка жестоко, което позволи на Реми Кабела да стреля. Той обаче бе твърде неточен в опита си. В 55' френският шампион отново бе много близо до втори гол, но този път и гредата помогна на Арсенал. Кабела забеляза, че Вито Маноне не е на мястото си, като направи опит да прехвърли италианския страж. Опитът му почти се оказа успешен, като единствено гредата спаси "топчиите" от изравнително попадение.

Всичко това ясно стресна футболистите на Арсенал, защото две минути по-късно събитията се пренесоха пред френската врата. Санти Касорла се озова на добра позиция и стреля силно с левия крак, но Юрдрен отрази в корнер.

Домакините от Монпелие продължиха да търсят изравнителното попадение в срещата, а в 81' французите сътвориха нов твърде сериозен пропуск пред пазената от Маноне врата. Белханда се освободи от Мертезакер и имаше отлична позиция за голов изстрел, но вместо да прониже Вито Маноне за 2:2, плеймейкърът прати топката право в тялото на младия страж.

В крайна сметка французите бяха наказани за пропуските си пред Маноне, а последният съдийски сигнал дойде при краен резултат 1:2 за Арсенал. Така "топчиите" и Шалке 04 оглавиха група С на Шампионската лига, след като германският тим надделя със същия резултат над гръцкия Олимпиакос в другата среща. Бенедикт Хьоведес и Клаас Ян Хунтелаар бяха точни за "кралскосините", като холандецът дори пропусна дузпа през втората част на двубоя.

Водещи

Най-четени