БФС ще следи изкъсо отборите от А и Б група 07.06 | 13:06

Лицензионната комисия на БФС ще постави под мониторинг клубовете от "А" и "Б" група до 30.07.2012 г., за да се сведе до минимум възможността отбори да се откажат от участие в професионалния футбол в течение на сезон 2012-2013

От Мариян Найденов

Лицензионната комисия на БФС ще постави под мониторинг клубовете от "А" и "Б" група до 30.07.2012 г., за да се сведе до минимум възможността отбори да се откажат от участие в професионалния футбол в течение на сезон 2012-2013.

Според становището на Лицензионната комисия към 31.12.2011 г. всички клубове в "А" група получават лиценз за следващия сезон. Това означава, че през спортно-състезателната 2012-2013 г. "А" група ще е във формат от 16 отбора.

Както бе анонсирано след заседанието на Изпълнителния комитет на БФС на 21.05., не съществува възможност "А" група да бъде намалена още от новия сезон, ако всички клубове получат лиценз.

Лицензионната комисия издаде такъв на отборите, но в същото време на базата на постъпилата документация регистрира все по-тревожна задлъжнялост на професионалните клубове към различни институции и физически лица, както и междуклубова задлъжнялост (неизплатени трансферни суми, наеми на футболисти и т. н.).

В този смисъл на следващото си заседание през юли Изпълкомът ще даде правомощия на комисията да осъществява вътрешен мониторинг на "А" и "Б" група по критерий - ФИНАНСИ. За да получи възможно най-актуална информация за финансовото състояние на клубовете преди началото на новия сезон, Лицензионната комисия ще ги задължи да изпратят в първите дни на август документи за актуалното си състояние към 30.07.2012 г.

На базата на получената информация Лицензионната комисия си запазва правото да редуцира броя на клубовете в "А" или "Б" група, ако прецени, че има клубове, които не могат да гарантират финансово, че ще завършат сезона в професионалния футбол.

При отнемане на лиценза на такива клубове те ще бъдат изпратени директно в окръжните групи на аматьорския футбол, а професионалните групи няма да се попълват до четен брой.

Лицензионната комисия на БФС ще се произнесе за лицензирането на клубовете в "Б" група в срок до 15 юни.