Безпощаден Гришо стигна 4-ия си АТР полуфинал 04.01 | 08:11

Българинът отново мачка в Бризбейн, чака Маркос Багдатис

От Даниел Любомиров

Григор Димитров записа втора впечатляваща победа на турнира от сериите АТР в Бризбейн, след като с рутинна стъпка срази ветерана и бивш номер 8 в света Юрген Мелцер с 6:3, 6:2.

Така българският представител в топ 50 на тенис елита се класира на полуфиналите в надпреварата, където ще спори с кипърския ас Маркос Багдатис.

За 4-ти път в кариерата на хасковския майстор на ракетата той достига до тази фаза на турнир от сериите АРТ – предишните бяха записани в рамките на около 6 седмици в Куинс, Бостад и Гщаад.

Досегашните съперници на Димитров за място на финал са били Давид Налбандиян, Давид Ферер и Томас Белучи.

Следващият опонент на Гришо в Бризбейн – Маркос Багдатис – е на 27 години и все още не е загубил сет в турнира. Днес той порази третия в схемата Жил Симон с 6:3, 6:4 и така си спечели трети мач срещу българския Бейби Федерер.

До този момент Димитров си е заслужил 22 500 долара от наградния фонд и поне 90 точки за ранглистата, които могат да го пратят на 42-ро място от следващата седмица. Ако Гришо преодолее Багдатис и достигне финал, ще има всички шансове да дебютира в топ 40 и да запише нова страница в мъжкия ни тенис.

Димитров отново демонстрира удивителен начален удар на кортовете в Бризбейн и подобно на вчера, когато надви втория в схемата Милош Раонич, сега също тероризираше противника си най-вече със сервис.

Логично Гришо записа цели 17 аса срещу само 5 на Мелцер, а също така спечели 33 от 39-те разигравания при негов първи сервис. Българският тенисист този път показа и израстване в психиката, като не допусна нито един пробив и отби 3-те възможности, които се откриха пред противника му. В същото време Димитров имаше стопроцентова успеваемост при своите брейкове и се възползва от всичките си 4 шанса.

Мачът приключи в полза на българина след негов успех в последните 20 разигравания, а първият сет бе затворен след три последователни форхенд-уинъра. Ретурът пък също беше безпощадно оръжие на Гришо и той спечели 15 от 32 разигравания на ретур, и то при положение, че Мелцер вкара 80% първи сервис.

Ако българският тенисист продължава в същия дух, в събота срещу Багдатис можем да очакваме негова втора победа над кипъреца и исторически първи финал на турнир от АТР.

Водещи

Най-четени