Бербо пред CNN: Боби бе избран с шашма, а зад моя гръб стои 99% от футболната общност 21.11 | 14:57

Ние сме замръзнали във времето. Все още сме в 1994. И смятаме, че така трябва да се правят нещата. Не, 2023 г. е. Нещата са съвсем различни във футбола и това е, което искам да покажа на хората у дома, заяви Митко

От iNews.bg

Кандидатът за президент на БФС Димитър Бербатов даде интервю пред CNN, в което говори за случващото се в българския футбол. Бившият таран на Манчестър Юнайтед разказа как Борислав Михайлов бил избран неправомерно за президент на БФС през 2021 г. и че президентът на УЕФА Александър Чеферин е обезпокоен от случващото се у нас.

"Очевидно системата, която управлява българския футбол не работи, защото от 2005 г. до ден днешен не успяхме да се класираме за нито един голям турнир като нация. Това показва как се управлява футбола в България. Когато националният отбор е лицето на федерацията и когато националният отбор не участва на големи форуми, това е сигнал, че футболът у дома не се управлява по правилния начин.

На Когреса през 2021 година, за да бъде избран президент, той трябваше да получи 242 гласа на клубовете. Накрая президентът бе избран с 241 гласа, един по-малко от необходимото. Трябваше да отидем на балотаж, но водещият на Конгреса каза, че всичко е наред, че има избран президент и изборният процес е приключил. По такъв начин приключи всичко с избора на президент. А ние трябваше да отидем на балотаж. По този начин хората, които управляват БФС виждат властта. Злоупотреба с властта. Когато не ти достига един глас да спечелиш и трябва да се състои балотаж, те смятат, че са направили всичко необходимо, за да спечелят. Обявяват се за победители и всичко приключва. За това ние взехме решение да подадем сигнал до ФИФА и до УЕФА. Да покаже, че така не трябва да се управлява федерация.

Според мен не става въпрос за името, което ще управлява БФС. Името и репутацията помагат. Аз съм изградил моята репутация пред всички. Аз искам да пренеса част от моя успех и начина, по който аз разбирам, че трябва да се работи у дома. Искам да променя нещата, защото футболът е напълно различен от 1994 година. Ние сме замръзнали във времето. Все още сме в 1994. И смятаме, че така трябва да се правят нещата. Не, 2023 г. е. Нещата са съвсем различни във футбола и това е, което искам да покажа на хората у дома. Моята страст, за да продължавам да водя тази битка е, защото съм горд българин, обичам моята страна и затова продължавам да живея в България. Аз имам моя отбор, който е изграден от хора, които мислят по начина, по който аз го правя", каза той.

Бербатов оцени, че 98-99% от футболната общественост стои зад него и екипа му. "Всичко има начало, но всичко трябва да приключи в даден момент. Така работи живота", заяви Бербатов.

"Разбира се, че има разлика. Футболната общественост – става въпрос за всички, включително и феновете. Когато става въпрос за гласуване, в него участват само клубовете. Но това е правилният начин, така трябва да бъде. Клубовете трябва да гласуват. Ние няма да се предадем. Ще успеем, в това няма съмнение, но ще отнеме известно време", завърши  цитираният от "Тема спорт" Димитър Бербатов.

Водещи