Болт стана първият атлет, дублирал титлите си и на 100, и на 200 метра 09.08 | 23:30

Доминацията на Ямайка в спринтовите дистанции бе затвърдена Йохан Блейк и Уорън Уиър, които спечелиха среброто и бронза

От Мариян Найденов

Най-бързият мъж на планетата Юсейн Болт от Ямайка защити олимпийската си титла в бягането на 200 метра, след като тази вечер триумфира и на Игрите в Лондон, печелейки петият си златен олимпийски медал.

Болт тръгна силно още от началото и запази преднината си до края, като единствената реална конкуренция в този финал бе сънародникът му Йохан Блейк, който спечели среброто. Болт пробяга дистанцията за 19.32 секунди и този път не постави никакъв рекорд, но е на път да се превърне в истинска легенда, ако успее да дублира златното си отличие от Пекин 2008 и в щафетата на 4 по 100 метра в Лондон.

С победата си във финала на 200 метра, Юсейн Болт вече влезе в историята като първият лекоатлет, който дублира олимпийските си титли в бягането и на 100, и на 200 метра.

Йохан Блейк се опита да застраши Болт с отчаян финален спринт, но просто днес нямаше кой да изпревари устремилият се към петата си олимпийска титла ямаец. Блейк даде време от 19.44 сек., което му бе достатъчно за сребърния медал. Доминацията на Ямайка в спринтовите дистанции бе затвърдена от третото място на Уорън Уиър, който финишира за 19.84 сек., и така и трите медала отидоха в карибската държава.

Четвърти с 19.90 сек. завърши американецът Уолъс Спиърмън, на пета позиция финишира представителят на Холандия Чуранди Мартина (20.00), а местата от 6-то до 8-мо останаха съответно за Кристоф Льометр от Франция (20.19), Алекс Кинтонес от Еквадор (20.57) и Анасо Джободуана от ЮАР (20.69).

Водещи

Най-четени