Борците спечелиха три квоти от турнира в "Арена Армеец" 23.04 | 10:39

Днес националите заминават за Китай, където ще се включат в друг квалификационен турнир

От Краси Киров

Българските борци спечелиха три олимпийски квоти на провелия се през уикенда квалификационен турнир в зала "Арена Армеец".

Анатолий Гуйдя, Кирил Терзиев и Александър Костадинов спечелиха визи за Олимпиадата в Лондон през 2012 година.

Гуйдя (60) и Терзиев (74) взеха своите квоти в свободната борба още в първия ден на турнира, който се проведе от 20 до 22 април в "Арена Армеец". Александър Костадинов (55) се класира за финал при класиците.

За съжаление тримата български борци, които се поздравиха с квоти, не успяха да спечелят финалите в своите категории. Все пак достигането на финала беше минимума за постигане на виза.

По този начин националният отбор по борба вече има осем квоти за Лондон 2012. Предстоят обаче още два квалификационни турнира: 25-29 април - Тайюан, Китай и 2-6 май - Хелзинки, Финландия.

Събитието в "Арена Армеец" доведе двама знаменити гости в залата. Великият шампион в сумото Асашорю откри официално европейската олимпийска квалификация по борба в "Арена Армеец". В момента той е вицепрезидент на монголската федерация по борба.

Президентът на международната федерация по борба (FILA) Рафаел Мартинети изрази задоволство от организацията на турнира и интересните и оспорвани схватки, които видя по време на надпреварата. 

"Благодаря за отличите условия, предоставени за този важен турнир от Българската федерация по борба и нейния президент Валентин Йорданов - допълни шефът на ФИЛА. -

Особено съм доволен, че 9 нови страни попаднаха в програмата на олимпийските игри. Така за първи път Дания ще има свои представители, и то двама.

Днес борците ни тръгват за Китай за предпоследната олимпийска квалификация. В Тайюан на свободния стил ще стартират световният шампион за 2010-а Михаил Ганев (84), Георги Средков (96), Димитър Кумчев (120), както и Тайбе Юсеин (63) при жените.

При класиците квоти ще преследват бронзовият олимпийски медалист Явор Янакиев (74), Пламен Петров (66), Николай Байряков (84) и Милослав Методиев (120).

Първите трима във всяка категория взимат квоти за "Лондон 2012", като между двамата бронзови медалисти ще има допълнителна битка за олимпийската виза.

Последната квалификация е във Финландия от 4 до 6 май.

Водещи

Най-четени