Ботев (Пд) и Лудогорец защитават интересите на българския футбол 26.07 | 12:37

Правилното управление в двата отбора задължително ще доведе до успехи

От Краси Киров

Отборите на Ботев (Пловдив) и Лудогорец са единствените два български представителя в европейските клубни турнири.

България ще има само два отбора, които ще представят страната ни в евротурнирите през август месец.

Падението на българския клубен футбол в последните години е очевидно. Грандовете Левски и ЦСКА изпитват сериозни проблеми и сътресения най-вече заради големите пропуски в управлението на двата най-обичани клуба.

Точно тук обаче идват отборите на Ботев (Пд) и Лудогорец, които точно обратното на вечните съперници, започнаха да градят от нулата и в момента са много пред т.нар. грандове Левски и ЦСКА.

Цветан Василев и Кирил Домусчиев са сигурно единствените собственици на отбори в България, които спокойно могат да слязат при агитката на своя отбор и да изгледат мача заедно с най-големите ултраси.

Нещо повече - напоследък при всеки добър мач на двата отбора агитките скандират имената на собствениците в знак на благодарност за щастието, което предоставят на феновете.

Лудогорец изпревари събитията, като вече триумфира два пъти с шампионската титла в А група. Това което остава на отбора е пробив в европейските клубни турнири и класиране в груповата фаза на Шампионската лига или Лига Европа.

Такъв успех ще затвърди усилията на цялото ръководство в клуба и най-малко ще възвърне част от инвестициите. Въпреки критиките, че в отбора играят много чужденци Кирил Домусчиев вече вложи доста пари за изграждането на терени и пансиони за деца и детско-юношеската школа.

В Лудогорец израстването се случи много бързо и веднага след влизането на отбора в А група. В началото се вложиха много средства за заплати и нови играчи, като самият Домусчиев обяви преди по-малко от месец, че постепенно ще намаля разходите. Ето още един повод играчите да се хвърлят на 100% в евротурнирите.

Едно влизане на Лудогорец в груповата фаза на Шампионската лига ще гарантира 8,6 милиона евро за отбора. Тези пари биха помогнали на Кирил Домусчиев да задържи сегашното състояние на отбора поне за още два сезона.                                                       

В Ботев (Пловдив) не напъват нещата и не се изхвърлят с големи заплати и трансфери от първия си сезон в А група. Президентът и собствениците вложиха огромни средства в изграждането на базата в Коматево, която ще бъде една от най-модерните в България.

Точно такива места ще определят бъдещето на футбола в България.

Също така инвестициите в тази база няма да спрат с отварянето й през септември, а ще продължат до изграждането на място за развитие на млади футболни таланти от най-висок ранг. Освен това започна изграждането на новата трибуна "Изток" на стадиона "Христо Ботев" .

Ботев (Пд) има едно огромно предимство пред Лудогорец. Това са феновете.

Привържениците на Ботев (Пд) са най-лоялните фенове в България, които не изоставиха отбора в последните 10-15 години, когато "канарчетата" бяха раздирани от проблеми и изпаднаха в Б група два пъти, а след това бяха изхвърлени във В група.

Практиката показва, че когато започнеш на чисто имаш голям шанс да постигнеш големите цели. Назначаването на Мъри Стоилов за треньор също е може би един от най-успешните ходове на ръководството на Ботев (Пд).

Силните игри на Тодор Неделев от началото на сезона го определят като талант номер 1 в А група

Мъри е най-успелият български треньор в най-новата история на футбола ни. Точно той е човекът, който може да постави една стабилна основа на отбор, който дълги години ще участва в евротурнирите и ще се бори за титлата в България.

Предстояшите битки в Европа и коефициента на България:

С добрите игри на Ботев и Лудогоред в първите мачове България вече има по-голям коеифицент в УЕФА отколкото миналата година. Да не забравяме и равенствата на Левски и Берое.

Миналата година българските отбори претърпяха огромен крах като събраха коефициент за страната - 0.750. В момента вече имаме 1.375, като се надяваме той да се увеличи в следващите мачове. България се намира на незавидно 28-мо място в ранглистата на УЕФА.

Всички българи ще стискат палци на Лудогорец и Ботев в техните евробитки другата седмица

Отборът на Партизан не е никакво страшилище за Лудогорец. В сръбския гранд имат финансови проблеми и се надяват да продадат българския национал Иван Иванов на Базел за да решат част от проблемите си. Сърбите изобщо не впечатлиха в първите си срещи от евротурнирите срещу Ширак (Армения). Освен Иван Иванов още двама футболисти очакват трансфери и не са тренирали пълноценно с отбора.

Щутгарт изобщо не е този гранд, от който трябва да се плашат ботевистите. Само преди няколко години Черно море бе много близо до елиминирането на немския отбор. Спортният директор на Щутгарт Фреди Бобич призна, че Ботев (Пд) е много сериозен отбор и се очертава тежък сблъсък за германците. Ботев се навлиза постепенно във форма, както и цикъл мачове сряда-събота. Немското първенство пък започва след двубоите на Щутгарт и Ботев, така че реално германците няма да има официален мач преди сблъсъка с "канарчетата".

Така надеждата на България за по-голям коефициент остава в ръцете на Ботев (Пд) и Лудогорец.

Водещи

Най-четени