Българите в Холандия с равенства 10.04 | 19:57

Твенте и ПСВ не успяха да се справят при домакинствата си съответно на Рода и Хееренвеен

От Константин Симидчийски

Не особено добър бе днешният ден за българските национали, състезаващите се в холандската Ередивизи. Твенте на Николай Михайлов и ПСВ Айндховен на Станислав Манолев записаха домакински равенства, с което и запазиха борбата за титлата изключително изострена.

Лидерът и действащ шампион Твенте завърши наравно 1:1 при домакинството си на Рода, а пълни 90 минути за тима изигра Николай Михайлов. В двубоя бяха показани и два червени картона - по един за двата тима, докато домакините от Твенте едвам спасиха и точката в мача, реализирайки само четири минути преди края на редовното време.

Скоро след успеха над ПСВ Айндховен в директен спор за върха в Ередивизи, футболистите на Твенте не показаха добра игра, може би и изморени от сблъсъка с Виляреал в Лига Европа. Атаките на домакините така и не довеждаха до гол в мрежата на Рода, докато гостите търпеливо чакаха своя шанс да накажат шампионите.

Такъв се откри пред тях в 77', когато Бодор даде аванс на гостите - 0:1. Шест минути по-късно Рода остана и с човек по-малко на терена, след като Прус бе изгонен. Това позволи на домакините все пак да отбележат изравнително попадение, като негов автор в 86' бе Тео Янсен. За пълен обрат Твенте обаче нямаше сили, като домакините също завършиха мача с числено-намален състав, след като отстранен в последните минути бе Розалес.

Вторият ПСВ Айндховен не успя да се възползва от грешната стъпка на шампионите, достигайки единствено до равенство 2:2 при домакинството си на Хееренвеен.

Българският национал Станислав Манолев отново получи доверието на Фред Рутен и изигра пълни 90 минути за "филипсите", но не успя да помогне на своя тим да достигне до така желаната победа.

През първата част на стадиона в Айндховен нямаше голове, като двата отбора оставиха развръзката за след почивката. Ленс вдигна на крака трибуните, откривайки резултата след точно 58 минути игра, преди обаче Асайди да изравни в 70.

Последва нова размяна на голове, като този път гостите от Хееренвеен излязоха напред, благодарение на гола Дост в 74'. Ситуацията за ПСВ съвсем се усложни в 80', когато Уилфред Бума бе изгонен от игра. Домакините все пак съумяха да възстановят равенството, като точен за крайното 2:2 бе Тойвонен в последните минути.

При победа ПСВ щеше да се изравни по брой точки с лидера Твенте, но сега "филипсите" продължават да изостават на 2 точки зад действащия шампион.

Водещи