България в тежка група на Евроволей 2013 за жени 06.10 | 14:25

"Лъвиците" попаднаха в групата на еврошампиона Сърбия

От Иво Вецев

Българският национален отбор по волейбол за жени изтегли изключително тежък жребий за Европейското първенство в Германия и Швейцария през следващата година.

"Лъвиците" попаднаха в Група D на турнира, където са още отборите на европейския шампион Сърбия, както и силния тим на Полша. Четвъртият съперник пък ще стане ясен след изиграването на срещата между Чехия и Румъния, като чехкините са фаворити.

Групата е изключително сериозна, най-вече заради наличието на европейските шампионки от западната ни съседка. Сърбия ниже успех след успех през последните години, като в турнира Гран При се нареди на 3-о място през 2011-а година. В периода 2009-2011 пък западната ни съседка печели неизменно Евролигата, а отново през 2011-а година сръбкините постигат най-големия си успех – европейска титла.

През 2012-а година настъпи подмладяване на състава, с което и резултатите рязко спаднаха. Сърбия се класира за Олимпиадата, където остана 11-а. В Гран При сръбкините останаха също на 11-а позиция, а България спря западната ни съседка от защита на титлата в Евролигата.

Полша е неизменно в топ 6 на Стария континент от 1999-а година насам, като има два златни медала (2003, 2005) и един бронзов през 2009-а година. На последното Евро 2011 полякините завършиха на 5-а позиция.

Чехкините пък са сред най-тежките ни съперници, особено през тази година. Чехия победи България с категоричното 3:0 на финала на Евролигата, но "лъвиците" си отмъстиха с 2 победи в квалификациите за Евро 2013 с по 3:2. Сега чехкините треперят за класирането си, докато България вече си осигури мястото там.

Срещите на "лъвиците" ще са в Шверин, Германия. Ето и останалите групи:

Група А – Германия, Турция, Испания, Холандия – срещите са в Берлин

Група B Швейцария, Италия, Белгия и победителят от двубоя Украйна-Франция – срещите са в Цюрих.

Група C Русия, Азербайджан, Хърватия и победителят от мача Беларус-Словакия

Водещи

Най-четени