България изпадна от 1-ва лига на Европейското по лека атлетика 23.06 | 19:22

Националите загубиха битката за оцеляване с Естония с едва 3 точки

От Даниел Любомиров

България завърши на 11-то място в крайното класиране на Европейското отборно първенство по лека атлетика, 1-ва лига, което се проведе на стадион "Мортън" в Дъблин.

По правилник първите 3 отбора от 12-те участници получава промоция за висшата лига, а последните 2 в таблицата изпадат в по-долната втора дивизия.

След победата на Митко Ценов на 3000 метра стийпълчейз и второто място на Златозар Атанасов в тройния скок оставаха само 2 дисциплини, а България имаше 6 точки аванс пред Естония на спасителното 10-то място.

За съжаление обаче хвърлянетона копие и щафетата 4 по 400 метра мъже не се оказаха никак успешни за родните национали и те бяха категорично надиграни от представителите на балтийската държава.

Така България завършва на 11-то място в класирането с 208 точки, а Естония се спасява с 211. Последен в подреждането е отборът на Швейцария, а шампион с 351.5 пункта стана Чехия. Швеция и Холандия също печелят промоция за по-горната дивизия.

Кольо Нешев завърши едва на 10-то място в хърлянето на копие с резултат 62.98 метра при единствения си успешен първи опит. Така той донесе само 3 точки за националния отбор, а по-лошото бе, че естонецът Ристо Матас се нареди трети със 76.49 метра и спечели 10 пункта за родината си.

Мъжката ни щафета на 4 по 400 метра пък приключи на последното 6-то място, а квартетът на Естония финишира 5-ти и спечели 4 точки срещу 2 за нас.

България спечели 4 победи на отборното Европейско първенство в Дъблин, като вчера Ивет Лалова спечели спринта на 100 метра гладко бягане, а Габриела Петрова стана първа на троен скок.

Днес Радослава Мавродиева спечели надпреварата в сектора за тласкане на гюлле, а по-късно националният рекордьор при младежите до 23 години Митко Ценов отвя конкуренцията на 3000 метра стийпълчейз.

Водещи

Най-четени