България изхвърли и Испания, утре играем срещу Германия за място на финала 11.05 | 23:12

"Лъвовете" ни разпиляха "Ла фурия" с 3:0, а двубоят срещу Бундестима ще бъде утре от 20:45 часа в зала "Арена Армеец"

От Иво Вецев

Българските "лъвове" за трети пореден мач доказаха че се намират в добра форма и прегазиха силния тим на Испания в последния двубой на нашите момчета в поток "А".

Българите надиграха тотално своя съперник с 3:0 (25:16, 25:20, 25:), като дори в защита възпитаниците на Радо Стойчев доминираха своя съперник. Атаката също беше на ниво, а шанс за изява получиха Николай Пенчев, Тодор Скримов и Цветан Соколов, които записаха по-малко минути в първите мачове.

"Лъвовете" ни буквално разковаха бившия европейски шампион, като дори за секунда не остана съмнение кой заслужава повече победата.

Треньорът Радостин Стойчев разигра всички налични волейболисти без Андрей Жеков, който все още изпитва болки. Братоев отново се справи отлични при разпределянето, а България беше изключително стабилна във всички елементи на играта. Най-резултатен за нашите беше Владо Николов с 10, а Казийски добави 9.

Перфектно се включи и Ники Пенчев, който беше непробиваем в посрещането, а пореден силен мач направи либерото Теодор Салпаров, доказвайки че няма равен на своя пост у нас, Цецо Соколов също се включи силно, завършвайки със 7 точки за малко повече от гейм игра.

Това е и трета победа за България с 3:0, с което нашите волейболисти се класираха категорично за полуфиналната фаза, където ще срещнат отбора на Германия утре във втория мач от програмата за събота в 20:45 часа. В другия полуфинал ще видим повторение на финала от Евро 2011 между Сърбия и Италия.

Гейм №1 

Двубоят започна със сервис на Алтайо, но първата точка беше за България и Теодор Тодоров - 1:0. Испанците обаче взеха бързи две точки заради грешки на нашите, но блокада на НикиНиколов изравни резултата, а забивка по късия диагонал на Алексиев ни върна предимството. Съдията не ни зачете точка след блокада, тъй като топката била в аут и резултатът беше изравнен при 5:5, но след страхотна пусната топка на Братоев и нова блокада дръпнахме в резултата на техническата пауза с 2 точки - 8:6.

Резултатът продължи да се развива точка за точка, но българските "лъвове" определено играеха по-убедително и след блок на Тодоров възпитаниците на Радо Стойчев дръпнаха с 11:7, а Муньосвзе таймаут, за да спре българската лавина. Това имаше ефект само временно, но българската блокада продължи да работи безотказно и Братоев върна разликата на 4 точки, а паузата дойде при резултат 16:11, след аут на Перес при атака от втора линия.

Последваха две колебливи изяви на нашите при мрежата и в посрещането, но Алексиев отново заби в третия метър, а Николов с поредната блокада направи резултата 18:13. След нова точка от атака на Владо Николов Алексиев изпълни пореден сервис, като стреснатите испанци позволиха да им отбележи ас след флот - 13:20. Българите продължиха да са неудържими на блок и в атака, като това доведе до 14:22, а до края на гейма нашите нямаха проблеми, а испанците сами сбъркаха сервис за 25:16 в наша полза - 1:0!!

Алексиев беше най-резултатен с 5 точки в първата част, Владо Николов реализира 4, а по 3 добавиха Ники Николов, Тодоров и Братоев. Теди Салпаров пък компенсира лошото посрещане на Алексиев и Казийски и завърши с 83% позитивно и 67% отлично посрещане.

Гейм №2

Следващата част започна точка за точка, като нападението на България продължаваше да работибезоотказно, а преднина ни даде Владо Николов, който с помощта на мрежата реализира директна точка от сервис - 5:4. Испанците бяха подобрили нападението си в началото на сета, като беше по-трудно на българската блокада да спира атаките на "Ла фурия". Първата точка в гейма от блок обаче дойде точно навреме - 8:6 за България на техническото прекъсване.

Българите държаха всичко под контрол, като разликата оставаше две точки, въпреки опитите на Испания да натисне чрез Перес и Делгадо - 13:11. "Ла фурия" придаде повече скорост в своята атака, но това не доведе до нищо добро - два аута на Перес и 15:12 за България, а втората техническа пауза бе при 16:13 в наша полза.

Резултатът набъбна на 18:14, след като и Ники Пенчев записа името си сред реализаторите след блок аут. Стойчев в тези минути даде почивка на Алексиев и младата надежда на Копра Пиаченца оправда доверието напълно, пробивайки тройния блок на ИСпания за 19:15. Младият талант на България разби и испанското посрещане с мощен сервис, а последвалата атака на Николов донесе отново 5 точки преднина на "лъвовете" - 21:16, а Казийски по правата направи 22:17. Геймът спокойно отиваше в полза на Владо Николов и компания, като капитанът ни заби мощно по диагонала за 23:17, а Теодор Тодоров с поредната блокада даде гейм точка за България - 24:18. Соколов сбърка при първата възможност, пращайки топката в аут. Вторият ни опит също беше неуспешен след грешка при посрещането на Казийски, но на третия път Соколов разби защитата на "Ла фурия" - 25:20 и 2:0!

Капитанът Владо Николов бе неудържим в тази част, реализирайки 7 точки, а по 4 добавихаКазийски и Тодоров. Посрещането беше добро, а блокадата записа "само" 4 точки - две по-малко от първия гейм.

Гейм №3

Казийски откри сметката на България в последния гейм със силна забивка по правата - 1:0, но испанците отвърнаха по същия начин чрез Фернандес. Страхотно вдъхновение дойде за българите при 2:2 и благодарение на Соколов и Казийски поведохме с три точки - 5:2. Съдията направи поредното си отсъждане за Испания, след като не призна точка от блок на България, но Соколов и Пенчев бързо подсказаха, че и този гейм ще бъдем по -добрият отбор - 7:3 и 8:4 на техническото прекъсване.

Разликата набъбна до 5 точки, след страхотно спасяване на "лъвовете" ни в защита, а Казийскизаби над единичния блок на нисичкия Делгадо - 10:5. Соколов също бе неудържим в тези минути, а перфектното посрещане на Пенчев осигури 14:8 в наша полза. Тогава Казийски застана насервис и думите са излишни - 16:8 и испанците се сринаха тотално.

Шанс за изява получи и Тодор Скримов, който се бе появявал досега само в първата среща на България. В заключителните минути двубоят просто се доиграваше, а Цецо Соколов продължаваше да забива точка след точка в испанското поле - 19:10. Виктор Йосифов реализира директна точка от сервис и разликата стана 10 точки при 22:12, а Тодоров отново бе непреодолим на блок -23:13. Българите се отпуснаха в края, но това не се оказа от значение, тъй като забивките на Соколов продължиха да валят -24:16. Право да завърши мача получи Ники Пенчев и той отново беше безпогрешен - 25:16 и чиста победа за България!!!

Водещи

Най-четени