България направи антидопинг лаборатория по-бързо от Катар 10.12 | 16:10

Процедурите по Националния антидопингов център в София започнаха през 2010 г., а откриването ще бъде през месец март 2013 г.

От Мариян Найденов

Българската антидопинг лаборатория стана готова с 2 години по-бързо от тази в Катар. Това стана ясно по време на откриването на центъра в Доха, на който присъства Свилен Нейков.

Министърът на физическото възпитание и спорта е на посещение в арабската държава, което включва среща с шейх Сауд бин Абдулрахман ал Тани, генерален секретар на катарския олимпийски комитет, и участие в международния спортен форум "Доха голс". Изграждането на лабораторията в Катар стартира през 2007 г.

"Поздравявам ви за успеха. Положихте много труд, за да стигнете до тук, но има още работа за вършене преди да получите акредитация", заяви на церемонията по откриването д-р Оливър Рабин, научен директор в Международната антидопингова агенция.

Процедурите по Националния антидопингов център в София започнаха през 2010 г., а откриването ще бъде през месец март 2013 г. Д-р Рабин разговаря с министър Нейков за българската антидопинг лаборатория.

Той заяви, че е запознат с работата по проекта и повтори думите, които каза и на домакините – оборудването е изключително важно и е първата стъпка за получаване на акредитация, но тази процедура изисква технологично време.

Свилен Нейков и шейх Сауд бин Абдулрахман ал Тани се договориха двете страни да си сътрудничат в борбата с употребата на забранени вещества в спорта.

Центърът в Катар е първият в региона и бе открит с пищна церемония, на която бе симулирана химична реакция в реплика на антидопингов уред.

Водещи

Най-четени