България не надскочи себе си срещу Германия 05.09 | 22:28

Евро 2013 остава мираж, само чудо може да ни класира

От Иво Вецев

България почти сигурно се прости с шансовете си да се озове на Евро 2013 по баскетбол, след като тази вечер загуби като гост на мегафаворита в групата Германия с 69:79.

"Лъвовете" се представиха изключително достойно, въпреки че не успяха да спечелят. Те не позволиха на немците да се откъснат много в резултата, като разликата рядко беше над 10 точки, но въпреки това силите на Виденов и компания не стигнаха за обрат.

6 минути преди края "лъвовете" можеха да стигнат до заветната победа, след като се доближиха максимално до съперника след страхотна игра на Иван Лилов и Чавдар Костов, но възпитаниците на светилото в играта с оранжева топка Светислав Пешич успяха да парират опитите на нашите момчета за обрат.

Костов беше най-резултатен в състава на Росен Барчовски, като наниза 16 точки, а и овладя 7 борби. 14 точки добави започналия като резерва Александър Янев добави 14. Капитанът Филип Виденов се отчете с 10 точки и по 4 асистенции и борби. С 10 точки и 8 борби беше Седрик Симънс, а Лилов добави 11 точки.

България има единствено илюзорен шанс да се добере до квота на Евро 2013, но условията са нереално - Люксембург трябва да бъде победен с възможна само за баскетболистите на САЩ разлика, а освен това двубоите от другите групи трябва да завършат по благоприятен за България начин.

Лидер в групата е Германия с 6 победи от 6 мача, следвана от Азербайджан с 4 победи и Швеция с 3. "Лъвовете" също имат 3 победи, но и 4 загуби.

Срещата започна отлично за България, която откри резултата с тройка на Чавдар Костов, но домакините направиха серия от 9 безответни точки и поведоха със 7 точки. Българите също отговориха с дълга серия и отново поведоха за 10:9. За съжаление, Германия демонстрира голямата си класа до края на срещата и успя да натрупа крехък аванс от 5 точки - 12:17.

Втората част започна отлично, като Янев и Виденов заиграха много добре и резултатът бе намален до 19:20, но след това настъпи нов необясним срив. Немците заиграха силно в нападение, което им позволи за първи път да направят разликата двуцифрена при 26:35. Все пак в самия край на частта Симънс отбеляза лесни 2 точки и разликата бе свалена до 9 - 32:41.

След почивката нещата на терена се попромениха, като българите заиграха още по-настървено и се бореха за всяка топка. Въпреки това немците успяваха да контролират темпото на играта и не позволяваха на нашите момчета да стигнат близо в резултата, а частта завърши наравно и немците все още водеха с 9 точки - 53:62.

В решаващата четвърт България тръгна за "всичко или нищо", тъй като загуба ни пращаше извън Еврофиналите. Това даде резултат и Виденов, Костов и Лилов нанизаха страхотни тройки, които не само намалиха пасива, но резултатът беше изравнен при 67:67 и 6 минути до края.

Това обаче се оказа недостатъчно, защото Пешич успя да събуди своите баскетболисти, които бързо-бързо възстановиха аванса си, а в същото време България започна да губи тотално борбата под кошовете, а топката отказваше да влиза - 69:78, и то само минута и половина преди края.

Водещи

Най-четени