България не остави никакви шансове на Германия и се класира на полуфинал в Лондон 09.08 | 00:50

"Лъвовете" разбиха с 3:0 гейма немците и се готвят за битка с Русия в полуфиналите

От Краси Киров

Изкючителен успех постигнаха българските волейболисти на Олимпийските игри в Лондон. "Лъвовете" схрускаха отбора на Германия в последния ¼ финален двубой на волейболния турнир и го победиха безапелационно с 3:0 гейма (25:20, 25:16, 25:14) като разликата в отделните части бе повече от разгромна.

По този начин момчетата на Найден Найденов се класираха за полуфиналите, където ще излязат срещу стария си познайник – Русия. Срещата е на 10 август от 17:00 часа българско време.

Националите ни показаха страхотна игра и не оставиха никакви шансове на своите съперници. "Лъвове" играха като един невероятен отбор готов за подвизи на олимпийските игри.

По този начин България ще се класира минимум на 4-то място на Олимпиадата. Досега най-доброто ни класиране е второ място на Олимпиадата в Москва, където губим на финала от СССР. През далечната 1972-година златното ни поколение тогава стига до 4-то място в Мюнхен.

Отборът на Германия бе главният виновник за ужасните проблеми в националния отбор през месец май. Тогава след загуба от немците в "Арена Армеец" България отпадна от олимпийската квалификация и започна една от срамните ни истории във волейбола.

Сега обаче България е в позицията на големия победител срещу отбора на Германия, който бе разбит на пух и прах.

Най-резултатен за нашия тим бе Цветан Соколов със своите 22 точки. Ники Николов и Тодор Алексиев добавиха по 11 пункта за успеха. Тодор Скримов и Виктор Йосифов се отчетоха съответно с 6 и 4 точки. За Германия най-добър бе Грорг Гроцер с 12 точки следван от Маркус Бьоме с 8 пункта.

"Лъвовете" стартираха отлично двубоя и започнаха със серия от пет безответни точки и 5:0. Алексиев и Соколов имаха добри атаки, докато немците грешаха и разликата набъбваше. Първото техническо прекъсване дойде при 8:4 за българите.

Постепенно разликата нарасна и с две блокади на Ники Николов стигнахме до 12:6. При второто техническо прекъсване водехме с 16:11 след добра техника на Скримов. Тошко Алексиев просто бе неудържим за 17:11. В тези минути германците се активизираха и успяха да съкратят разликата на 3 точки за 18:21. При 23:20 обаче Тишер стреля в аут, а след това мощния Цецо Соколов направи 25:20.

Вторият гейм започна по-добре за немците, които поведоха с 4:2, но при 6:6 Бьоме сбърка от сервис. След това Николов с добра блокада даде преднината на България за 8:7 при първото техническо прекъсване.

Българите започнаха да трупат лека преднина и водехме с 16:11 при второто техническо прекъсване. Немците се опитаха да се върнат в мача и стигнаха до 16:14 след ас на Бьоме. След това обаче Найденов взе тайм-аут и "лъвовете" отново се организираха перфектно за поведоха с 21:16. Това сломи немците и до края на гейма нашите волейболисти правеха каквото си поискат. България спечели втория гейм с 25:16

Третата част започна с 3:3, но отново българите показаха класа и с много прецизни отигравания поведохме с 5:4. След това разликата нарасна до 7:3, а след блокада на Виктор Йосифов водехме с 8:4 на първото техническо прекъсване.

Българите бяха във вихъра си в този момент, докато немците усетиха накъде отиват нещата. Разликата се увеличаваше и вече водехме със 13:6. Последваха страхотни атаки на Алексиев и Соколов, за да водим с 16:8 при второто прекъсване. Германците започнаха по-честно да грешат, а българите не пропускаха да накажат своя съперник. Така България спечели с 25:14 последната част, което показва разликата в класите на двата съперника.

Водещи

Най-четени