България няма право на грешка срещу Азербайджан 09.09 | 09:48

Походът на "лъвовете" към класиране за Евро 2016 започва тази вечер в Баку

От Мариян Найденов

Тази вечер българският национален отбор по футбол започва кампанията си в квалификациите за Евро 2016 във Франция. "Лъвовете” на Любослав Пенев излизат срещу Азербайджан на стадион "Баксел Арена” в Баку, а мачът с начален час 19:00 наше време.

Интересът към мача е огромен, като се очаква целият капацитет от 11 000 места на арената да е запълнен. Преди двубоя азерите заявиха, че целта им е третото място в групата, което дава право на бараж. Селекционерът на България Любослав Пенев също се прицели в третата позиция.

Евро 2016 ще бъде първия шампионат на Стария континент, в който ще вземат участие цели 24 отбора. За първенството във Франция ще се класират първите два отбора от всяка квалификационна група плюс най-добрия трети. Останалите тимове, завършили на 3-ти места в своите групи пък ще играят баражи.

Така надеждите за класиране на "лъвовете” очаквано са доста по-големи, шансовете за успех също. Въпреки това задачата на трикольорите няма да бъде никак лека в нашата група "H”, в която са още Италия, Хърватия, Норвегия и Малта. Ето защо България трябва да търси задължителни победи срещу считаните за аутсайдери в потока Азербайджан и Малта.

Родният футболен запалянко чака да види България на голям футболен форум вече 10 години, след като за последно "лъвовете” играха на Евро 2004 в Португалия.

Отборът на Азербайджан пък никога не е достигал до световни или европейски футболни финали, но в предишните квалификации за Евро 2012 азерите показаха, че не са отбор за подценяване, след като записаха най-успешното представяне в досегашната си история - 7 точки от 10 мача.

Това ще бъде първи официален мач между България и Азербайджан, като досега двата отбора са се срещали само веднъж - отново в Баку на знаковата за родния футбол дата 17 ноември през 2004 г., а контролата завършва без победител - 0:0.

Любо Пенев бе сполетян от доста кадрови проблеми и няма да може да разчита на някои от основните си футболисти. Първи от сметките на Ел Голеадор отпадна футболист №1 на България за 2013 година Иван Иванов, който получи контузия на лагера в Правец преди няколко дни и получи разрешение да си замине за Швейцария.

Националите ще бъдат и без капитана си Ивелин Попов в Баку, след като Попето счупи скула на тренировка и вчера претърпя операция в София.

Един от потенциалните заместници на Попов - Емил Гъргоров не успя да се възстанови от травма и също няма да играе с азерите. От сметките на Пенев отпаднаха още ключови футболисти като Йордан Минев, Петър Занев и Николай Михайлов. 

При това положение с капитанската лента съотборниците си на "Баксел Арена” тази вечер ще изведе Николай Бодуров, а дупката в защита, оставена от контузиите на Иван Иванов и Йордан Минев, ще бъде запълнена от него, Веселин Минев, Илия Миланов и Страхил Попов, а на вратата ще застане Владислав Стоянов.

Светослав Дяков и Владимир Гаджев ще рушат атаките на съперника, а на крилата по всяка вероятност ще видим Михаил Александров и Станислав Манолев. Плеймейкър ще бъде Георги Миланов, а атаката ще бъде водена от Андрей Гълъбинов.

Водещи

Най-четени