България няма право на грешка срещу Малта 10.09 | 08:57

Националите излизат за задължителна победа

От Мариян Найденов

Тази вечер България излиза срещу Малта в изключително важна среща от квалификациите за Мондиал 2014. Двубоят е от 21:00 часа на стадион "Та Кали" в столицата на Рицарския остров Ла Валета и ще бъде предаван пряко по БНТ1.

Победата над Малта е задължителна, ако "лъвовете" искат да запазят шансове да играят на Световното първенство в Бразилия. Преди този мач България е на второ място в групата с актив от 10 точки. Лидер със 17 пункта е Италия, а на точка зад нас са отборите на Чехия, Армения и Дания.

Простите сметки показват, че всички зависи от националите, защото при три победи в оставащите три мача до края на квалификациите, възпитаниците на Любослав Пенев ще си гарантират второто място, което ще им даде право да играят бараж.

До мача с Италия на 6 септември, България не познаваше вкуса на поражението, а минималната загуба с 1:0 от "адзурите" бе плод повече на късмет, отколкото на някакво превъзходство на терена. В Палермо, момчетата на Любо Пенев показаха, че по нищо не отстъпват на италианците и само малшансът ги лиши от нещо повече.

В първия мач с Малта в София, "лъвовете" буквално разкъсаха съперника си, разгромявайки го с 6:0, но едва ли някой в българския лагер си прави илюзии, че днешният двубой ще бъде толкова лесен.

Малтийците доказаха, че играят силно на свой терен и със сигурност ще направят всичко по силите си, за да зарадват публиката си с положителен резултат. Любослав Пенев бе категоричен, че място за подценяване няма и призова възпитаниците си за пълна концентрация в оставащите срещи до края на квалификациите.

"Емоционалното състояние на отбора е отлично и момчета са подготвени да направят добър мач. Наясно сме, че не трябва да има пропуск, за да сумираме 9 точки и да сме сред най-добрите 8, които играят на бараж.

Не мисля, че това 6:0 в София ще има нещо общо с мача. Този резултат няма да повлияе на футболистите. Не трябва да има отпускане. Малта е сериозен отбор с добри страни. Ясно е, че те няма да играят като Италия и ще се затворят, но са силни на контраатака.

На теория сме фаворити, но аз искам на практика да покажем, че сме по-добри и заслужаваме трите точки", заяви Любо Пенев.

Очаква се селекционерът на България да не прави кой знае какви промени в състава, а да заложи на същите футболисти, които играха срещу Италия. Добрите новини са, че Тодор Неделев в напълно възстановен от контузия. Оплаквания от травми имаха още Йордан Минев и Георги Илиев, но Пенев разкри, че те също ще бъдат на линия за двубоя.

На вратата ще застане Николай Михайлов, а пред него в защита ще действат Иван Иванов, Николай Бодуров и братята Миневи. Светослав Дяков и Владимир Гаджев ще са опорни халфове, а като плеймейкър ще действа завърналия се след изтърпяно наказание Георги Миланов. На халфа на ЦСКА (Москва) ще помагат Тодор Неделев и капитанът Ивелин Попов, а атаката отново ще бъде водена от Александър Тонев.

Най-четени