България с втора загуба на Евробаскет 2011 03.09 | 17:25

Възпитаниците на Росен Барчовски отстъпиха на Украйна с 67:56

От Мариян Найденов

Българският национален отбор по баскетбол допусна втора загуба на Европейското първенство в Литва, този път от състава на Украйна с 67:56 точки. "Лъвовете" започнаха шампионата със загуба от Словения, след което във втората си среща записаха първа победа на европейски финали от 22 години насам след успех над Белгия.

След днешната загуба националите намалиха шансовете си за класиране в следващата фаза на надпреварата, като от всяка група напред продължават най-добрите три отбора.

Срещата започна много равностойно и в първите 4-5 минути резултатът беше 3:3. След това украинците направиха безответна серия от няколко точки, за да поведат с 10:3. Възпитаниците на Росен Барчовски успяха да намалят преднината на съперника до две точки в края на първата част - 14:16.

Във втората четвърт "лъвовете" веднага изравниха за 16:16 след точка стрелба на Чавдар Костов. Най-добрият баскетболист в състава на Украйна Стивън Бърт обаче веднага върна съотборниците си в мача с тройка за 19:16. След това разликата набъбна до 10 точки в полза на бившата съветска република при 30:20. Ърл Роуланд се опита да промени нещата с тройка за 30:23, но в крайна сметка украинците запазиха аванса си, завършвайки втората част с девет точки преднина - 34:25.

Третата част започна с тройка на Чавдар Костов за 34:28, но след няколко пропуска на "лъвовете", баскетболистите на Украйна отново взеха инициативата в свои ръце и увеличиха преднината си на 18 точки - 53:35, преди Калоян Иванов да затвори частта с тройка за 53:38 и 15 точки аванс за украинците.

В последната четвърт на мача възпитаниците на Росен Барчовски се опитаха да заличат преднината на украинците и частично успяха, но в крайна сметка съперниците ни изиграха по-добре двубоя, искаха повече победата и я постигнаха след 18:14 точки в четвъртата част за крайното 67:56.

Най-резултатни за "лъвовете" бяха капитанът Филип Виденов и Чавдар Костов с по 10 точки, а по 9 добавиха братята близнаци Калоян и Деян Иванови и Ърл Роуланд. За Украйна най-полезен бе Олександър Колченко с 18 точки, Стивън Бърт добави 17, а с 12 пункта завърши Дмитро Забирченко.

Следващият мач на България е срещу лидера в групата Русия утре.

Водещи