България с първа победа на Европейско по баскетбол от 22 г. 01.09 | 17:20

"Лъвовете" се реваншираха за снощния неуспех срещу Словения, побеждавайки Белгия

От Константин Симидчийски

България спечели първата си победа от цели 22 години насам на Европейско първенство, след като в пряк сблъсък на аутсайдерите в група D надигра Белгия с 68:65 в изключително напрегнат и драматичен мач.

Отново с основен принос за големия успех на "лъвовете" бе Ърл Роуланд с цели 22 точки, две борби и две асистенции, като Филип Виденов също се раздаде докрай и добави 17 пункта, комбинирани с осем борби. Близнаците Калоян и Деян Иванови също се включиха успешно и реализираха съответно с по 8 и 3 точки и съответно 6 и 3 борби. За белгийците най-резултатен бе Сам ван Росом със 17 точки, а Кристоф Беген добави 13 за своя отбор.

Българите контролираха събитията на полето през втората половина на двубоя и често излизаха напред в резултата с 4-5 точки, но винаги съперниците ни намираха начин не само да връщат интригата в мача, но дори и сериозно да обтегнат нервите на феновете ни, особено с повеждането 63:65 при оставащи по-малко от две минути до края на срещата. В крайна сметка по-високата класа на възпитаниците на Росен Барчовски им позволи да се поздравят със знаменит успех на Евробаскет 2011.

Срещата започна подчертано равностойно, но личеше, че белгийците изпитваха повече проблеми да стигат до нашия кош и голяма част от точките им в първата четвърт бяха в следствие на собствени нарушения на нашите играчи - най-изявени в това отношение бяха Николай Върбанов и Александър Георгиев. Все пак след края на частта българите поддържаха крехката си преднина и се оттеглиха на почивка при резултат 14:13, като Ърл Роуланд водеше сред реализаторите ни с шест точки и една борба, следван от Ники Върбанов, който записа 4 пункта. Най-активен за белгийците бе Ван Росом, който наниза изключителните 10 точки, а Ван ден Спигел се отличи с цели 5 борби.

Втората четвърт започна доста по-сковано и през първата минута нямаше нито един отбелязан кош, преди отборите да си разменят по два и резултатът да стане 19:17. Грешен пас на Божидар Аврамов обаче позволи на Ван ден Спигел да изведе белгийците напред, след като преди това бе изравнил - 19:21.

От този момент нататък съперниците ни се разиграха и се възползваха от липсата на концентрация у играчите ни - Моорс направи успешна стрелба от тройката, последвана от добра атака на Беген и 21:28. Филип Виденов отговори подобаващо на свой ред с две поредни тройки, за да намали изоставането на България до само една точка.

Две минути преди края върнахме лидерството в резултата - 30:28 след две последователни борби в атака на Тенчо Банев и негова точка, след като Роуланд бе изравнил от фаул.

Съперниците ни отново демонстрираха въображение под нашия кош и с многобройните си комбинации успяха да си спечелят ново водачество - 32:33 на полувремето.

Българите започнаха по-активно третата част и дори поведоха с три точки, благодарение на самостоятелните акции на Роуланд. Разконцентрираната игра на Виденов и близнаците обаче позволи на защитата на белгийците да не допуска голям пробив в резултата. Противниците ни дори си печелеха минимални аванси на два пъти до изиграването на шестата минута, но с тройка на Виденов успяхме да изравним на 47:47. Фейсън направи собствено нарушение срещу Деян Иванов и Роуланд без проблем реализира трите отсъдени свободни фаула, последвани от още два за Калоян Иванов - 52:47 за най-сериозната ни преднина до момента в мача. До края на третата четвърт задържахме превъзходството си и се оттеглихме на паузата при 56:52.

До първите три минути и половина на последната част на мача бяхме реализирали само една тройка на Златин Георгиев, което логично рефлектира на преднината ни, която бе заличена от белгийците - 59:59. Филип Виденов обаче се мобилизира и първо със самостоятелен пробив реализира две точки, а след това си издейства неспортсменски фаул и два наказателни удара, които без проблем отбеляза - 63:59 пет минути преди края.

Поредното избухване на белгийците им позволи не само да изравнят, но и да издебнат момента да поведат с два пункта 100 секунди преди края - 63:65. Виденов с два отбелязани фаула и драматичен кош минута преди края на Деян Иванов доведоха нещата до 67:65, като в последната атака на опонентите ни защитата се представи великолепно и опази преднината ни, като победата бе затвърдена с нов реализиран фаул на Деян за крайното 68:65.

Водещи

Най-четени