България с изключителен успех на европейското по шах 07.11 | 10:10

Българските гросмайстори победиха силния отбор на Русия с 3:1 точки

От Краси Киров

България постигна изключителен успех на отборното европейското отборно първенство след като мъжете победиха многократния олимпийски шампион Русия с 3:1. Това се случи в четвъртия кръг от надпреварата. В същото време жените на България отстъпиха с 1:3 от силния тим на Полша.

Бившият световен шампион Веселин Топалов постигна победа с белите фигури над руския гросмайстор Пьотър Свидлер. На втора и трета дъска Иван Чепаринов и Александър Делчев също спечелиха партиите си, съответно с черните и с белите фигури.

Единствено на последната четвърта дъска бившият селекционер на българския национален отбор Кирил Георгиев загуби с черните фигури от Ян Непомняшчи.

В класирането България е на пето място със 7 точки, колкото имат и първите четири отбора Германия, Азербайджан, Франция и Испания. България обаче има 10 игрови точки, а лидер е Германия с 11 игрови точки.

При жените България отстъпи на силния отбор на Полша с 1:3 точки в среща от четвъртия кръг. На първа дъска бившата световна и бивша европейска шампионка Антоанета Стефанова завърши реми с черните фигури с известната гросмайсторка Моника Соцко.

На втора дъска младата Ива Виденова с белите фигури направи реми с полякинята Йоланта Завадска. На трета дъска многократната шампионка на България, международната гросмайсторка Маргарита Войска загуби с черните фигури, а на четвърта дъска Адриана Николова също претърпя загуба и в крайна сметка беше оформен крайният резултат 1:3.

България заема 15-о място в отборното класиране с актив от 4 точки. Лидери са Русия и Грузия с пълен актив от по 8 точки.

Водещи

Най-четени