България се измъчи срещу "рицарите", но взе ценна победа 10.09 | 22:22

Изпълнихме целта си да спечелим гостуването в Ла Валета

От Даниел Любомиров

България не изигра най-добрия си мач в световните квалификации, но показа достатъчно класа и умения, за да постигне задължителната победа в гостуването на Малта в 8-ия си мач от квалификациите за Мондиал 2014.

На стадион "Та Кали" в столицата Ла Валета "лъвовете" постигнаха труден успех с 2:1 - точно с толкова, с колкото Италия и Дания си тръгнаха от визитата на Рицарския остров.

С невъзможен гол в 9-ата минута Радослав Димитров откри резултата, след като направи страхотен рейд от дясно и след отлично подаване на Тодор Неделев, центрира успоредно на голлинията. Топката обаче придоби коварна парабола и прехвърли стража на Малта, след което се оплете в мрежата за 0:1.

Така "лъвовете" потушиха по най-добрия начин първоначалния устрем на домакините, които създадоха две добри положения в самото начало на срещата.

Това бе първи гол с националната фланелка за Радослав Димитров, който дебютира за "лъвовете" именно срещу Малта при разгрома с 6:0 на Националния стадион "Васил Левски". Той се включи още в ремито 1:1 на стадион "Паркен" в Дания и при победата с 2:0 над Япония в контрола за трофея "Кирин къп".

Видео от изумителното попадение на Димитров можете да видите в Sporta.bg

До почивката българите контролираха събитията на терена, а в самото начало на втората част домакините нацелиха гредата - за втори път в двубоя. Емил Гъргоров обаче отново спря устрема им в 59-ата минута с отлично попадение, реализирано след великолепна наша акция по лявото крило и пас на Георги Миланов.

Гъргоров порази мрежата на Малта и при изразителния успех с 6:0 в снега на Националния стадион "Васил Левски" на 22-ри март. Така той има 2 гола за "лъвовете" в 5-ия си двубой от световните квалификации.

В последвалите минути обаче, противно на очакваното, малтийците се впуснаха в атаки в търсене поне на един гол. Така в 78-ата минута след продължителен натиск домакините от Малта успяха да върнат интригата в срещата с гол за 1:2. Един от най-добрите в редиците на "рицарите" - Ерера - овладя топката в наказателното поле и хладнокръвно по диагонала преодоля Михайлов.

В заключителните мигове на срещата "лъвовете" трепериха до последно за победата си, въпреки че реални опасности за Николай Михайлов не бяха създадени. В крайна сметка след последния съдийски сигнал се поздравихме с изключително ценни 3 точки.

Така България вече има 6 победи от 7 мача (1 равенство) с Малта в световни квалификации, като головата разлика става 34:4 в полза на "лъвовете".

Те отново се изкачват на втора позиция в класирането на Група В, след като събраха 13 пункта и изпревариха с 1 Дания.

Класирането в нашата Група В (и останалите) от световните квалификации, обновяващо се в реално време, можете да видите НА ТОЗИ ЛИНК.

Sporta.bg информира, че по-рано днес Дания постигна важна стратегическа победа с 1:0 при визитата си на Армения и събра 12 точки в нашата Група В.

Първо полувреме

Още във втората минута домакините сензационно можеха да поведат в резултата, след като Мифсуд беше оставен да прави рейд през центъра на терена и да подаде вдясно за Едуард Ерера. Последният центрира опасно успоредно на голлинията, Михайлов остана статичен, но за щастие Андре Шембри се размина с топката.

В 4-ата минута отново от десния фланг този път Шембри центрира остро, а Ерера с глава прати кълбото над горната греда.

В 9-ата минута обаче Радослав Димитров се включи отлично по дясното крило и след двойно подаване с Тодор Неделев, десният бек на Славия центрира топката успоредно на голлинията. Вратарят на Малта Джъстин Хабер се намеси безобразно и позволи на кълбото не само да го прехвърли, но и да се оплете в мрежата му в далечния ъгъл - 0:1.

Домакините обаче отново показаха зъбите си и съвсем скоро можеха да изравнят резултата след пряк свободен удар на около 25 метра от българската врата. Клейтън Файла стреля много добре, но Ники Михайлов се намеси блестящо и успя да избие кълбото в страничната греда, след което то излезе в корнер.

В последвалите минути българите се настаниха трайно в противниковата половина и рядко даваха шанс на съперника да разиграва с топката. В 26-ата минута след отлично изградена постепенна атака от нашите Тодор Неделев стреля мощно от 20-ина метра, но Хабер беше на мястото си и отклони встрани.

В 29-ата след поредно бързо разиграване с едно докосване Георги Миланов си откри стрелкова позиция пред границата на пеналтерията, но изстрелът му по земя мина покрай гредата.

В 43-ата минута България заслужаваше да поведе с 2:0, но Ивелин Попов реши да отправи удара си от 10-ина метра по феноменален техничен начин (стреляйки с десния крак, след като го постави зад левия) и пропусна да увеличи аванса на "лъвовете" след добър пас отляво на Гъргоров.

Второ полувреме

Както през първото полувреме, така и след почивката, "рицарите" създадоха сериозна опасност и стигнаха болезнено близо до попадение във вратата на Михайлов. Шендри направи страхотен пробив отдясно през центъра, нахлу в пеналтерията и стреля по земя, но кълбото се отби в гредата и излезе в аут.

Отново обаче поривът на Малта секна след попадение на сметката на българите, които развиха отлична акция по лявото крило, а Георги Миланов успя да нахлуе в наказателното поле и да центрира успоредно на голлинията. Вратарят на "рицарите" Хабер успя само да чукне кълбото и да го прати в обсега на Бадема, който безпощадно порази мрежата на Малта за 0:2.

В последвалите минути обаче, противно на очакваното, малтийците се впуснаха в атаки в търсене поне на един гол. Опитите им срещу Ники Михайлов удряха на камък, но бе видно, че българските бранители се чувстват уязвими срещу сериозните акции на домакините.

Димитров и Михайлов се отчетоха с по една ключова намеса, за да бъде запазено головото съотношение. Но в 78-ата минута след продължителен натиск домакините от Малта успяха да върнат интригата в срещата с гол за 1:2. Един от най-добрите в редиците на "рицарите" - Ерера - овладя топката в наказателното поле и хладнокръвно по диагонала преодоля Михайлов.

Любослав Пенев се възползва от последната си трета смяна в 82-ата минута - той пусна в игра Христо Златински вместо Георги Миланов. Преди това Димитър Рангелов влезе на мястото на Гъргоров, а по-късно Спас Делев замени Тошко Неделев.

В крайна сметка българите удържаха крехката си преднина и сториха най-важното - натрупаха 3 точки в актива си.

Съставът на България

Емил Гъргоров, Георги Миланов и Радослав Димитров са трите нови лица сред титулярите на българския национален отбор за гостуването на Малта в сравнение със световната квалификация срещу Италия преди 4 дни.

Селекционерът Любослав Пенев реши да заложи на Миланов, който срещу "адзурите" изтърпяваше наказание, вместо на водещия реализатор на "лъвовете" до момента - Станислав Манолев - на десния фланг.

Също така Радослав Димитров ще замени Йордан Минев като десен бек, а асът на ЦСКА Бадема излиза на терена на стадион "Та Кали" в столицата Ла Валета вместо Александър Тонев.

Гъргоров ще води атаката на националите ни, като зад него ще действат капитанът Ивелин Попов, Георги Миланов и суперталантът на Ботев (Пловдив) Тодор Неделев, за когото това ще бъде втори пореден официален мач с фланелката на трикольорите.

На вратата на България очаквано застава Николай Михайлов, а пред него в защита, освен Димитров, ще оперират Иван Иванов, Николай Бодуров и Веселин Минев.

Светослав Дяков и Владимир Гаджев отново ще имат отговорната задача да ръководят действията на отбора в средата на терена.

Водещи

Най-четени