България си отмъсти на европейския шампион и взе скалпа му 11.09 | 21:10

България срази Полша с 3:1 на Европейското първенство

От Константин Симидчийски

България напълно заличи неприятните впечатления от вчерашната загуба и категорично надигра европейския шампион Полша, за да изкове първия си знаменит успех на Шампионата на Стария континент - 3:1 за възпитаниците на Радостин Стойчев. "Лъвовете" се наложиха след 19:25, 25:22, 25:22 и 25:23, като дадоха сериозна заявка за класиране в следващата фаза и дори ключово участие в разпределянето на медалите.

Трикольорите си отмъстиха по безапелационен начин на "дружина полска" за загубения полуфинал преди две години, като след първия гейм изнесоха продукция от световна класа и на моменти караха играчите на Андреа Анастази да изглеждат като юноши, най-вече в третия гейм. В крайна сметка действащият първенец на Европа нямаше аргументи за противопоставяне срещу намиращите се в подем българи.

Така България вече има 4 точки след изиграването на 2 мача от група В и се намира на второ място след лидера Словакия, който е с 5. Полша има 3, а Германия е без актив, като утре Бундестима ще търси сензационна победа срещу възпитаниците на Радостин Стойчев, които при евентуален успех "лъвовете" имат възможност да оглавят крайното класиране.

0:1 (19:25) - Полша неусетно подчини българите, дребни грешки ни провалиха след втория интервал

Българите отново демонстрираха старата си слабост при посрещане на флот сервис и точно тази техника при начален удар позволи на Грушка да спечели аванс от две точки за отбора на еврошампионите. Все пак, благодарение на стабилната блокада, успяхме да отговорим подобаващо на предизвикателството и изравнихме при 7:7, а на първия интервал губехме минимално.

След прекъсването в редиците ни настъпи хаос, иницииран от няколко грешки на Алексиев, който се провали в четири поредни атаки. Андрей Жеков учудващо продължаваше да му гласува доверие в ключовите разигравания, като взаимодействието с центровете напълно отсъстваше. Така с минимален разход на усилия Полша поведе с 14:8, а тази преднина бе напълно достатъчна, за да затвърди желаното темпо на игра от съперниците ни.

Българите по никакъв начин не успяха да се противопоставят на "дружина полска" след втория интервал и можеха единствено да играят точка за точка, но вече при сериозен пасив. В крайна сметка поляците без напрежение спечелиха гейма с 25:19 и поведоха 1:0.

1:1 (25:22) Спокойствието бе отнето, но драмата в края завърши позитивно за българите

В началото на втория сет вече личаха недостатъци в отбраната на Полша, като европейският шампион се пропука на няколко пъти пред безмилостните забивки на "лъвовете". Подемът на възпитаниците на Радостин Стойчев не само доведе резултата до 8:4, но и се стигна до ситуации, когато топката просто не можеше да падне в нашето поле, а от другата страна се наблюдаваха паника и припряност.

Почивката обаче се отрази доста позитивно на "дружина полска", а няколко пъти се случи защитата ни да остане изненадана от параболата, която топката получаваше след съприкосновение с мрежата. За съжаление на втория интервал изоставахме с три точки, като пак се проявиха слабостите ни при посрещане на флот сервис.

Паузата позволи на Стойчев да даде наставления и това върна увереността в отиграванията ни, с което съумяхме да доведем резултата до равен 17:17 и да екзалтираме българите по трибуните.

Полша отново излезе напред до 18:20, след като Матей Казийски прояви разконцентрираност и дори провокира селекционера да го замени за малко с Методи Ананиев. Соколов вече бе влязъл на мястото на разсеяния Владо Николов и помогна за изравняването на резултата до 20:20, а после чрез добрите изяви на блокадата ни докарахме и до 22:22.

Със заставането на сервис на Матей Казийски не бе проблем да се възползваме от качествата на блока си и да спечелим гейма с 25:22.

2:1 (25:22) За пръв път рецитал от висока класа и заявка за финал

В третия сет започнахме по-уверено и логично сервисът ни този път работеше в наша полза от началото, за да поведем с 8:6. Технична проява на Казийски напълно сломи ветерана и капитан Грушка, който видимо губеше енергия - 10:8. Виктор Йосифов пое отговорността да изпълни два страхотни начални удара, с които да позволи на колегата си в центъра Теодор Тодоров да блесне на блокада - 13:9. Алексиев се реваншира за няколкото свои предишни грешки с две блестящи изяви на единичен блок и мощен пайп - 16:12.

Този път не позволихме трепване в редиците си, като преднината дори бе увеличена на 21:15 - непробиваемата ни блокада напълно отчая Курек и компания, а Ярош остана на полето след много грешки, единствено защото Грушка бе прекалено изморен, за да играе.

Сервисът на Кубяк малко съживи поляците и те стопиха част от аванса ни (23:20), но все пак не бяха в състояние да спрат устрема на "лъвовете" към победа в гейма - 25:22 и 2:1!

3:1 (25:23) Характер, самочувствие и доминация за детрониране на еврошампиона

Казийски се развихри на полето и завършваше по повече от категоричен начин всяка една подадена му топка, а от блокада също спираше Курек, с което тотално съсипа самочувствието му. Поляците бяха в нокдаун, липсваше им каквото и да е разбирателство и за "лъвовете" беше лесно да ги сразят преди първия интервал - 8:2.

След паузата българите малко свалиха темпото и направиха две грешки от сервис, но все пак Тодоров бе безпощаден на блокада за 12:8. Въпреки това обаче Кубяк направи доста респектираща поредица от начален удар, за да смъкне изоставането на Полша до само две точки - 13:11. Андрей Жеков обаче демонстрира завидно въображение в организирането на играта ни и последователно разигра Соколов и Йосифов, които не го разочароваха - 16:13.

Независимо от железния ни блок, основната опасност за българите - сервисът на Кубяк, отново застраши преднината ни и върна интригата в заключителните мигове на сета - 21:20 и дежурния таймаут на Радо Стойчев.

Все пак, видно бе, че поляците най-вече чрез ентусиазма си избягваха затварянето на гейма, но българите демонстрираха зрялост и характер и не позволиха обрат - 25:23 след безкомпромисна проява на Казийски при втория ни мачбол.

Водещи