България стартира със загуба в Световната лига 06.07 | 23:50

"Лъвовете" допуснаха обрат срещу домакина Полша, но спечелиха една точка след 2:3 в Гданск-Сопот

От Константин Симидчийски

Националният отбор на България започна с поражение участието си във финалите на Световната лига по волейбол, губейки с 2:3 (20:25, 25:23, 25:14, 22:25, 13:15) от домакина Полша в зала "Ерго Арена" в Гданск-Сопот. Двубоят от група Е се изигра пред около 12 000 екзалтирани фенове на "дружина полска", а благодарение на двата си спечелени гейма, българският тим завоюва една точка от днешния мач.

Сблъсъкът в "Ерго Арена" премина през различни обрати, като българският тим дори поведе с 2:1 гейма в резултата, но така и не успя да сложи точка на спора в своя полза. Първата част бе за домакините, които почерпиха вдъхновение от шумните трибуни и излязоха напред след 25:20.

България отговори подобаващо на предизвикателството, а първоначалният импулс на полския тим отслабна. Вторият гейм се движеше точка за точка, като постепенно се стигна до равенство 23:23. Тогава Владислав Иванов демонстрира добра игра в защита, а а Бартман от полския отбор стреля в аут - 24:23 за България. Последва блок-аут на Матей Казийски, който и възстанови равенството в геймовете - 1:1.

Третият гейм бе кошмарен за домакините от Полша, които бяха тотално надиграни от своя съперник. Още в самото начало "лъвовете" дръпнаха с 8:3 точки, като постепенно авансът на България се увеличи на седем точки - 15:8. Цветан Соколов бе във вихъра си, а воденият от Радостин Стойчев състав не остави никакви шансове на поляците в частта - 25:14 и 2:1 гейма за България.

В четвъртата част състезателите на Андреа Анастази се окопитиха и с помощта на публиката стъпиха на краката си. От колебливата игра на Полша в третия гейм нямаше и помен, като в крайна сметка домакините доведоха нещата до тайбрек, след 25:22. Там българските волейболисти допуснаха фатално изоставане в точките, а при 8:3 за Полша задачата на Матей Казийски и компания вече бе повече от сложна. При 8:12 обаче на сервис застана Андрей Жеков, а благодарение на силния сервис на разпределителя и добрата игра на блокада, резултатът бе изравнен. За съжаление в решаващите точки Полша демонстрира по-добра ефективност и спечели срещата след 15:13 в тайбрека.

Най-резултатен в срещата бе Цветан Соколов с 27 точки, докато за Полша Бартош Курек реализира 24. Утре от 18,00 часа България излиза срещу Аржентина, която днес победи Италия с 3:1 в друг мач от нашата група.

Водещи