Българските отбори губят позиции в Световната клубна ранглиста 02.08 | 18:46

На първо място продължава да е Барселона, следван от Реал Мадрид, Порто, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Виляреал, Интер и Сантос

От Мариян Найденов

Шампионът на България Литекс регистрира чудовищен спад с 40 места в подреждането на Международната федерация за футболна история и статистика (IFFHS) и вече заема 212-та позиция, най-вече заради домакинското поражение от Висла в евротурнирите и загубата в мача за Суперкупата от ЦСКА.

Регресът на възпитаниците на Любослав Пенев очертава цялостната картина за родните грандове, защото Левски и ЦСКА също не могат да се похвалят с успех - "сините" са на 86-то място, като преди месец бяха 72-ри. Тимът, воден от Георги Иванов, има равен брой точки с Фулъм и корейския Сувон - 124.

Носителят на Суперкупата на България ЦСКА падна с 30 позиции и вече е 146-ти, заедно с изпадналия в Серия Б Сампдория и аржентинския опашкар Нюел'с Олд Бойс, като и трите отбора имат по 100 точки.

Съперникът на Литекс в квалификациите за Шампионската лига Висла вече изпревари "оранжевите" и заема 205-та позиция, което е прогрес с цели 101 места за съотборниците на Цветан Генков. Пред ловчанлии са тимове като Ал-Саад (Доха, Катар), Ал-Шабаб (Рияд, Саудитска Арабия), Ал-Итихад (Джеда, Саудитска Арабия), Флора (Талин, Естония), Вартекс (Вараздин, Хърватска), Замалек (Кайро, Египет) и Атлетико Насионал (Меделин, Колумбия).

"Армейците" също трябва да се примирят със задна позиция за сметка на далеч по-скромни състави - Гуарани (Асунсион, Парагвай), АПОЕЛ (Лефкозия, Кипър), Ентенте Спортифе де Сетиф (Сетиф, Алжир), Авай (Флорианополис, Бразилия) и новият клуб на легендата на Ливърпул Роби Фаулър Муанг Тонг Юнайтед (Муай Тонг Тани, Тайланд).

Левски също се намира в таблицата зад доста колоритни имена - Клуб Сантос Лагуна (Тореон, Мексико), Джеонбук Хюндай Моторс (Джеонжу, Южна Корея) и Клуб Либертад (Асунсион, Парагвай).

Ако се съди по класацията за състоянието на футболните страни, то може да се стигне до извода, че парагвайските клубове са в сериозен прогрес, както и всички арабски тимове, които постигат по-сериозни успехи от българските. Причините за тези изводи се базират на позицията на парагвайския Керо Портеньо от Асунсион, който е на 17-то място пред Байерн Мюнхен, Челси, Арсенал, Аякс, Борусия Дортмунд и Ювентус.

Друг куриоз е шампионът на Италия Милан, класиран на 30-то място зад Толима (Ибаге, Колумбия).

На първо място продължава да е Барселона, следван от Реал Мадрид, Порто, Манчестър Юнайтед, Манчестър Сити, Виляреал, Интер и Сантос.

Водещи

Най-четени