Българският ансамбъл остана на крачка от медалите в Лондон 12.08 | 17:09

Българските грации бяха трети след първото съчетание, но грешка във второто им попречи да се окичат поне с бронза

От Даниел Любомиров

Огромното напрежение и отговрност във второто съчетание попречи на българските грации да заемат полагащото им се място на почетната стълбица в олимпийския турнир по художествена гимнастика.

За наше съжаление бремето на третото място след първото съчетание с 5 топки явно се оказа прекалено за ансамбъла ни и златните момичета не успяха да изпълнят втората си програма по познатия хипнотизиращ начин – 9.075 за трудност, 9.200 за артистичност и 8.150 за изпълнение.

Така те останаха извън битката за медалите и заеха 6-то място в крайното класиране с общ сбор 54.375 от двете оценки (27.950 и 26.425).

Иначе преди това пленяващото изпълнение на българския ансамбъл по художествена гимнастика под акомпанимента на "Лунната соната" на Бетовен им донесе трета по сила оценка след първото съчетание с 5 топки на олимпийския финал.

В крайна сметка ансамбълът, воден от Илиана Раева, накара "Уембли Арина" да изтръпне в мълчанието си, а накрая заслужи и признанието на съдиите – 27.950 и 0.100 повече от беларуския квинтет.

Отделно съчетанието на нашите грации им донесе 9.400 за трудност, 9.450 за артистичност и 9.100 за изпълнение.

Проблемите дойдоха на музиката на "Фантомът на операта" и няколкото ключови неточности в подреждането и прехвърлянето на уредите, както и изпускането на едната лента. За сравнение онзи ден в квалификациите българските грации заслужиха оценка 27.325 – почти с 1.000 повече от сега.

Така действащите световни шампионки от Монпелие ни донесоха много радост и емоции, с които ще ги посрещнем като победителки обратно в България.

Златен медал очаквано спечели ансамбълът на Русия, а втората позиция остана малко изненадващо за Беларус. Италианките имаха проблеми, подобни на нашите, в своето съчетание, но все пак си тръгват от Лондон с бронзовите медали.

Четвърти е Испания, пети – Украйна, седми – Япония и осми – Израел.

Първо съчетание – 5 топки

Рускините излязоха първи за съчетанието си с 5 топки и моментално обраха овациите на публиката и заслужиха най-висока оценка от журито – 28.700 (9.550 за трудност, 9.700 за артистичност, 9.450 изпълнение).

Веднага след тях се появиха италианките, за да оправдаят статута си на фаворит за бронза и да заемат втората позиция след изпълнението си. (9.375 за трудност, 9.600 за артистичност, както и 9.150 за изпълнение).

Беларус и Испания окупираха следващите места (4-то и 5-то), като нас ни интересуваше най-вече представянето на беларуските гимнастички – 27.825 след 9.350 за трудност, 9.425 за артистичност и 9.050 за изпълнение.

За сравнение на квалификациите втория ден българският ансамбъл получи 27.250 от съдиите.

Украинките подадоха контестация срещу оценката си за трудност – 9.050 – но тя не беше уважена и те заеха шеста позиция във временното класиране.

Япония и Израел очаквано заеха седмата и осмата позиция след първото съчетание.

Второ съчетание – три ленти и два обръча

Испанките излязоха първи, за да оберат аплодисментите на публиката и да ги подгреят за представлението на българките. Те получиха нелоша оценка – 27.550 и направиха сбор 54.950 от двата кръга.

За съжаление те останаха пред нас след проблемите, които българските грации имаха със своята програма.

Русия с комфортна преднина пред съперниците си, като след 3-те ленти и 2-та обръча имаше сбор 57.000, а Италия застана на второ място с 55.450, пращайки България официално извън тройката малко преди края.

Италианките също направиха неточности и не бяха на ниво, а съчетанието им бе далеч от перфектно. Въпреки това нивото им на трудност бе оценено цели 9.325, а въпреки грешките и изпуснатата лента изпълнението бе 8.800 – за разлика от тях, ние получихме само 8.100.

Беларуските гимнастички обаче се пребориха за сребърните медали с италианките, защото се възползваха от по-слабата от очакваното оценка, която заслужиха грациите от Апенините. Така Италия трябваше да се задоволи с бронзовите медали.

Водещи

Най-четени