Българското участие в Лондон днес 05.08 | 09:35

Тервел Пулев и Детелин Далаклиев излизат довечера в спор за място сред призьорите

От Иво Вецев

Днес може да се окаже най-успешният ден за българските олимпийци от началото на Летните игри в Лондон.

След вчерашния уникален успех на Александър Александров срещу световния вицешампион Схин Джонхун в най-леката категория, българските представители в бокса имат 5 победи и нито една загуба. Днес цяла България се надява доброто ни представяне да продължи.

Във вечерната сесия от турнира имаме цели две надежди за достигане на полуфинал, което означава сигурен медал.

Първи на ринга за своята четвъртфинална среща ще излезе Детелин Далаклиев в категория до 56 килограма. Задачата пред него обаче е доста трудна - той ще трябва да играе срещу световния шампион Люк Кембъл. Освен това той е представител на Великобритания и можем да очакваме солидна подкрепа както от публиката, така и от петимата съдии на масата, които вече се опитаха да порежат българските боксьори.

До момента Далаклиев записа две поредни победи и изглежда физически и психически подготвен да нанесе тежко поражение по амбициите на домакините за златен медал в категорията. Двубоят му е от 23:00 часа българско време.

Другата надежда за медал днес е в лицето на Тервел Пулев. В осминафиналите той победи Сиансюан Ванг с 10:7, но братът на Кобрата прати противника си два пъти в нокдаун. Съперник на нашата надежда за медал е Ямил Пералта Яра от Аржентина, който поднесе изненадата в категория до 91 килограма, отстранявайки един от фаворитите - Чуаиб Булидинац от Алжир.

Аржентинецът показа страхотна свежест, но Булидинац не направи абсолютно нищо, за да затрудни своя съперник в срещата. Пулев пък показа страхотна мощ и подобрена бързина, като има реален шанс да победи и да си осигури медал от първата си Олимпиада. Неговата среща е с начален час 23:45 часа българско време.

Женският бокс също ще прикове вниманието на българския зрител - в своя дебют на Олимпиада при нежния пол Стойка Петрова ще има честта да защитава българското име в бокса. Тя ще се изправи срещу Сиона Фернандес от Нова Зеландия, а двубоят им е от 16:15 българско време.

Днес започва и дългоочакваният от всички българи спорт - борбата. В надпреварата първи за България ще се пусне Александър Костадинов в категория до 55 килограма, а началният час на неговите схватки е 15:40 българско време.

Във вечерната сесия от олимпийските игри ще се включи и Ваня Стамболова. Българската рекордьорка на 400 метра с препятствия се възстановяваше от тежка травма непосредствено преди турнира в Лондон, като на заминаването си преди 2 дни сподели, че е махнала гипсовия си ботуш 20 дни преди старта на лекоатлетическата надпревара.

Въпреки това тя изрази надежда, че ще се класира за полуфиналите, а и на финала. Сериите на 400 метра с препятствия са с начален час 21:00 българско време.

Днес имаме още един представител в леката атлетика - това е Виктор Нинов, който ще се бори за силно представяне в скока на височина. Той ще участва в квалификациите, като те стартират в 21:05 часа.

Ветроходството също продължава с пълна сила, като днес са последните гонки на българските представители в клас RS-X - Йоан Колев и Ирина Константинова.

Водещи