Бърни Екълстоун се застъпи за Хамилтън 16.06 | 17:38

Босът на Формула 1 защити британския пилот на МакЛарън, който е често обвиняван в опасно управление на болида си напоследък

От Константин Симидчийски

Босът на Формула 1 Бърни Екълстоун изрази подкрепата си към световния шампион за 2008 Люис Хамилтън, който напоследък търпи сериозни критики относно начина, по който управлява своя МакЛарън.

Името на Хамилтън бе замесено в няколко инцидента в последните две състезания - в Монте Карло и Монреал, където британецът не се свенеше да атакува агресивно намиращите се пред него състезатели. Според Бърни Екълстоун обаче, именно подобен тип битки на пистата се харесват на феновете на Формула 1.

В Монте Карло Хамилтън бе наказан от стюардите за инцидентите с Фелипе Маса и Пастор Малдонадо, докато за по-малко от десет обиколки в Монреал, британецът взе участие в два сблъсъка с Марк Уебър и Дженсън Бътън, което и в крайна сметка доведе до неговото отпадане от състезанието.

Екълстоун обаче сподели мнение, че тези, които критикуват Хамилтън би трябвало да преосмислят позицията си, защото едва ли има по-интересно нещо във Формула 1 от директните сблъсъци за по-предни позиции на постата.

"Хората, които нападат Люис грешат", заяви Екълстоун пред "Индипендънт". "Това, което хората искат да видят е състезание между пилотите. Ако анализирате това, което се случва и начина, по който други пилоти се представят, ще видите, че Люис се справя много добре. Същото можем да кажем още за Себастиян Фетел и Дженсън Бътън. Оставете Хамилтън да се състезава, защото именно това харесват хората у него".

"Аз самият бях много, много добър приятел с Айртон Сена, който също бе истински състезател. Предполагам, че Люис направи една или две атаки, които могат да бъдат поставени под въпрос, но това може да се каже и за много от останалите пилоти във Формула 1. Изглежда обаче, че никой не го засяга какво се случва в по-задната част на колоната".

"Винаги е било така. В неделя станахме свидетели на състезание, в което много хора се състезаваха един с друг, а Дженсън Бътън свърши страхотна работа, за да спечели. Това искат да виждат феновете", завърши Екълстоун.

Не на същото мнение обаче бе легендарният Ники Лауда, който по време на състезанието в Монреал разкритикува сериозно Хамилтън, призовавайки за сериозни санкции към него от страна на стюардите.