Бътън най-бърз в третата тренировка във Валенсия 23.06 | 14:08

Пилотът на МакЛарън завърши пред състезателите на Лотус Грожан и Райконен

От Даниел Любомиров

Победителят от Гран при на Австралия Дженсън Бътън най-накрая имаше поводи за усмивка по време на състезателен уикенд от календара на Формула 1, след като даде най-добро време в третата свободна тренировка на пистата във Валенсия.

Вчера пилотите на МакЛарън завършиха проверките извън топ 10, но спортният директор на британския екип Сам Майкъл подсказа, че Бътън има потенциал за доста по-предно класиране.

Днешната сесия преди квалификациите премина под знака на трафик и неочаквани грешки от състезателите в предната част на решетката.

Дженсън успя да направи обиколка за 1:38.562 минути и завърши пред Ромен Грожан, който изостана с 0.098 секунди, а трети се нареди съотборника му в Лотус Кими Райконен.

Именно Грожан зададе темпото в първите 15 минути на тренировката, но финландският му колега бе първият, който слезе под 1.39 минути на трасето в испанския пристанищен град. Люис Хамилтън също се бореше за място в топ 3, но в крайна сметка след завъртяни 17 обиколки се смъкна до 8-ма позиция.

Когато пилотите заложиха на по-бързите меки гуми на Пирели обаче Бътън се оказа най-бърз на пистата, а състезателите на Форс Индия Нико Хюлкенберг и Пол Ди Реста заеха престижните 4-то и 5-то място.

В крайна сметка Серхио Перес завърши шести след 20 обиколки, следван от Михаел Шумахер и Хамилтън. Десетката запълниха Фелипе Маса и победителят от първата тренировка вчера Пастор Малдонадо.

Фернандо Алонсо бе последният пилот, който записа бърза обиколка, но в крайна сметка изостана на 12-та позиция с пасив от 0.833 секунди спрямо лидера. Себастиян Фетел бе първи вчера, но сега се задоволи с 13-то място, докато съотборникът му в Ред Бул Марк Уебър излезе само за 4 тура на пистата.

Водещи

Най-четени