Фетел над всички във втората тренировка във Валенсия 22.06 | 16:56

Световният шампион даде заявка за полпозишън на утрешните квалификации

От Даниел Любомиров

Световният шампион Себастиян Фетел даде най-добро време във втората свободна тренировка на пистата във Валенсия. Той записа обиколка за 1:39.334 минути и финишира пред Нико Хюлкенерг, който се задоволи с втора позиция.

Трети завърши Камуй Кобаяши, следван от Михаел Шумахер, Бруно Сена, Пол Ди Реста, Фернандо Алонсо, Ромен Грожан, Марк Уебър и Нико Розберг. Точно зад първите десет финишираха Кими Райконен и Дженсън Бътън.

Победителят от Гран при на Канада Люис Хамилтън остана едва на 14-та позиция, зад лидера от първата тренировка Пастор Малдонадо.

Пилотите на Лотус Грожан и Райконен демонстрираха впечатляващо състезателно темпо, тъй като целта им беше да прекарат колкото се може повече обиколки на пистата и да симулират обстановка по време на надпревара.

Нито един от състезателите пък не даде сериозна заявка за възможност да доминира в квалификациите утре, тъй като само шест десети от секундата разделяха топ 10 – Фетел, все пак, изглеждаше внушително в своя болид RB8 – германецът е победител от последните две години във Валенсия.

От Ферари пък коментираха, че са доволни от първия си ден преди Гран при на Европа, тъй като са успяли да запишат желания брой обиколки на трасето и в същото време са направили спиране в бокса, за да сменят гумите си.

Впечатление по време на тренировките направи тенденцията Фетел единствен от пилотите в топ 10 да не губи частици от секундата във втория сектор на пистата – тази негова черта може да се окаже решаваща за утре, когато той ще се бори за задължителен полпозишън.

Квалификациите преди Гран при на Европа са ключови за победата в неделя, защото на пистата във Валенсия изпреварванията дори с помощта на подвижно задно крило са изключително трудни.

Водещи

Най-четени