Ваня Стамболова се класира на финал на 400 метра в Истанбул 09.03 | 20:15

Страхотна втора обиколка на българката я изстреля на върха в полуфиналната серия

От Даниел Любомиров

Националната рекордьорка на България в бягането на 400 метра Ваня Стамболова направи страхотна втора обиколка в първия полуфинал и се финишира на второ място с резултат 51.87 секунди.

Само хилядни разделиха Ваня и победителката от САЩ Наташа Хейстингс, но в крайна сметка и двете ще намерят място на финала в дисциплината на Световното първенство в зала в Истанбул. За българката това бе трето класиране за последното бягане на 400 метра на такъв форум.

Финалът е утре в 18:40 часа българско време.

Стамболова започна слабо първата си обиколка и дълго време се движеше на четвърто място в силната си полуфинална серия, която включваше още лидерката след сериите с 52.02 сек Наталия Пихида (Укр), неколкократната победителка на турнира "Павел Павлов" Алиан Помпи (Гвинея) - 51.83 сек, Муизат Одумосу (Ниг) и Моа Хйелмер (Шв).

Българката дори се сблъска леко на влизане във втората обиколка с Пихида, но това не ѝ попречи да направи страхотен спринт, който я изстреля на върха, въпреки че атакуваше от външната страна.

След фотофиниша стана ясно, че американката Хейстингс е спечелила полуфинала с по-добро време и само хилядните са я разделили от Ваня.

В квалификационните серии за полуфиналите Стамболова завърши на второ място с време 52.97 секунди, като беше изпреварена единствено от чехкинята Дениса Росолова, която спечели само с 2 стотни по-добро време.

По-рано днес в дисциплината троен скок Петя Дачева и Андриана Бънова не можаха да преодолеят квалификациите, а Венелина Венева също отпадна във високия скок след три неуспешни опита на първата височина от 183 сантиметра.

Водещи

Най-четени