Само Стамболова продължава напред след първия ден на СП в Истанбул 09.03 | 14:44

Венелина Венева-Матеева Петя Дачева и Андриана Бънова отпаданаха в квалификациите, като частично утешение за Дачева е, че подобри рекорда си за сезона

От Мариян Найденов

След Петя Дачева, и втората ни представителка в дисциплината троен скок - Андриана Бънова отпадна в квалификациите на Световното първенство по лека атлетика в зала в Истанбул (Турция).

24-годишната Бънова постигна 13,50 метра при първия и при втория си опит, но това се оказа достатъчно едва за предпоследното 13-о място в квалификационна група "Б" и 25-о в общото класиране. Българката имаше личен резултат на закрито за сезона от 14,14 метра отпреди месец в Добрич.

По-рано днес в квалификационна група "А" отпадна и Петя Дачева. Тя постигна резултат от 13.65 метра и подобри личното си постижение за сезона, което беше 13.63 м. Дачева записа 13.65 м още в първия си скок, във втория регистрира 13.60, а в последния - направи фаул. Това не й стигна за класиране сред осемте най-добри за финала, а само за 11 място в група А и 20-а позиция в крайното класиране.

Квалификационната норма за финала беше 14.30 метра, за който по регламент се класират осемте най-добри от пресявките. Любопитнито е, че само две скачачки от двете групи успяха да я преодолеят. С най-силно постижение във финала влезе 39-годишната британка Ямиле Алдама - 14,62 м, а втора с 14,39 м остана водачката в световната ранглиста са сезона Олга Рипакова (Казахстан).

Днес приключи и участието на най-опитната българска състезателка в Истанбул - Венелина Венева-Матеева, която отпадна рано рано от надпреварата, след като направи три неуспешни опита още на първата височина в квалификациите, която беше 183 сантиметра. Венева остана далеч от най-доброто си постижение за сезона от 194 сантиметра.

Квалификационната норма за класиране на финала в Истанбул беше 195 сантиметра, като в пресявките освен Венева, участие взеха още 20 атлетки. Иначе опитната ни лекоатлетка има личен рекорд на закрито от 202 сантиметра, поставен в Лодз (Полша) през 2002 година.

Днес на пистата излезе и най-голямата ни надежда за медал в Истанбул - Ваня Стамболова в коронната си дисциплина 400 метра и без проблеми се класира за полуфиналите. Най-добрата атлетка на България за 2011 г. завърши на второ място в първата серия, с време 52.97 сек.

Преди Стамболова финишира единствено европейската шампионка в дисциплината в зала Дениса Росолова (Чехия) с време 52.95 сек. За полуфиналите, които по програма са от 19:50 часа в неделя (10 март), се класират първите две състезателки от всяка серия, плюс шестте най-бързи време от всичките шест предварителни бягания.

Водещи

Най-четени