Вдъхновена България не остави шансове на Италия 08.07 | 20:00

"Трикольорите" се наложиха категорично в три гейма, с което и върнаха надеждите си за класиране на 1/2-финалите

От Константин Симидчийски

Националният отбор на България записа първа победа в тазгодишните финали на Световната лига по волейбол, подчинявайки Италия с категоричното 3:0 (25:22, 25:22, 25:21) в Гданск, Полша. По този начин "лъвовете" възвърнаха шансовете си за класиране на полуфиналите, което обаче преминава през задължителна победа на Аржентина над домакините от Полша по-късно тази вечер. "Трикольорите" показаха и съвсем различно лице спрямо вчера, когато воденият от Радостин Стойчев състав игра вяло и безлично срещу аржентинците, допускайки поражение с 0:3.

За първи път от гостуванията на Русия насам, капитанът на родния тим Владимир Николов попадна сред титулярите на Радостин Стойчев. Диагоналът лекуваше неприятна травма в крака, но днес вдъхна увереност на своите съотборници още в самото начало, реализирайки успешно първите нападения по посока игралното поле на "адзурите".

България се представяше стабилно на блокада и логично се стигна до аванс в резултата от 9:6 точки, който се запази и за 14:11. Италия обаче реагира и възстанови равенството за 15:15, като играта продължи да върви точка за точка - 20:20. Последва блок-аут на Матей Казийски и техническо прекъсване на Мауро Беруто, но до края на гейма България бе по-ефективният тим и достигна до 25:22 в своя полза.

Втората част започна кошмарно за италианците, които допуснаха сериозен пасив от 5 точки за 3:8. Разликата се запази и за 6:11, но България отново допусна да изпусне за кратко инициативата, като "адзурите" в крайна сметка изравниха за 12:12.

Равенството се запази и в следващите разигравания за 16:16, но България отново се отскубна с две точки за 21:19 в края на гейма. Италианците отново се оказаха безпомощни във финалните акорди на частта, а при 24:21 вече бе ясно, че България ще вземе и този гейм. Михал Ласко сбърка от сервис при 22:24, което и доведе нещата до 2:0 гейма в полза на "трикольорите".

България видимо играеше с далеч повече настроение, отколкото във вчерашния сблъсък с Аржентина, а големият потърпевш от това бе съставът на Италия. "Адзурите" така и не успяха да намерят рецепта за неутрализиране на българската атака, при 18:15 "лъвовете" вече поглеждаха смело към крайния успех и възраждането на надеждите си за класиране на полуфиналите.

До края на гейма "трикольорите" бяха наясно, че не бива да изпускат инициативата, а при 22:20 италианците отново бяха притиснати до стената. Последваха финални точки в полето на Италия, което и доведе нещата до категорично 3:0 в полза на България.

Водещи

Най-четени