България остана на крачка от Топ 4 в Световната лига 09.07 | 09:43

Полша измести "лъвовете" от второто място в група Е, спечелвайки петгеймова драма срещу първенеца Аржентина

От Краси Киров

Националният отбор по волейбол на България остана извън Топ 4 на тазгодишното издание на Световната лига, след като домакините от Полша спечелиха изключително драматично последния си мач от група Е срещу Аржентина с 3:2 (18:25, 25:22, 25:20, 24:26, 15:13) .

Спечелените две точки бяха достатъчни на поляците да ни изместят от второто място, даващо право на участие във финалната четворка през уикенда. Домакините събраха актив от 4 точки, колкото имат и "лъвовете" на Радостин Стойчев, но повечето им победи (2) ги класираха напред и им уредиха сблъсък с първенеца в група F – Русия по-късно днес.

Безспорен герой при снощния успех на поляците бе звездата им Бартош Курек, който реализира 29 точки. За южноамериканците, които не играха с пълен титулярен състав в срещата, с по 14 точки се отчетоха Лукас Окампо и Факундо Конте.

Аржентинците започнаха мача по-добре и съумяха да натрупат сериозен актив пред домакините, въпреки сериозната подкрепа на вярната полска публика и добрите изяви на Курек. През първия гейм "гаучосите" отново бяха отлични на посрещане, което им осигури много възможности в атака и категоричния успех в гейма с 25:18 точки.

Аржентина започна уверено и втората част на мача, но блокът на "дружина полска" постепенно заработи и Курек, заедно със заместника на контузения Бартман – Якуб Ярош поведоха тима си към обрат за радост на 10-хилядната публика в "Ерго Арена". Резултатът бе изравнен след успех във втората част с 25:22. Следващият гейм отново бе за домакините, които постепенно натрупаха сериозен аванс, а грешките на аржентинците в атака и разколебаното им посрещане не им позволиха да се върнат в гейма.

"Гаучосите", които си бяха осигурили първото място в групата още преди срещата с домакините, продължиха да се борят и доведоха срещата до тайбрек след успех с 26:24 в четвъртия гейм на мача въпреки бомбите от сервис на Курек и стабилния блок на домакините.

Трибуните на "Ерго Арена" сериозно утихнаха, виждайки как Аржентина повежда със 7:3 в решителния тайбрек на срещата, но поляците запазиха хладнокръвие и изравниха резултата на 7:7 след две блокади на Пьотр Новаковски. Постепенно домакините излязоха напред в резултата и изстрадаха класирането си сред най-добрите 4 отбора на лигата след 15:13 в тайбрека.

Аржентинците не успяха да се противопоставят успешно на поляците в частта, както и в целя мач заради многото грешки от начален удар. Немалка роля за успеха на "дружина полска" изиграха и реферите на срещата, които подкрепяха домакините във всяка спорна ситуация.

Победата на поляците остави България на пето място в крайното класиране след чудесната победа на "лъвовете" над Италия с 3:0.

Днес ще станат ясни и финалистите в 22-рото издание на Световната лига, след изиграването на срещите Бразилия – Аржентина и Русия – Полша от съответно 18.00 и 21.00 часа.

Водещи

Най-четени