Великолепен Григор Димитров с нов мач за историята в Лондон 30.06 | 21:46

Гришо се класира за 1/4-финалите, където ще играе с Анди Мъри

От Мариян Найденов

Гордостта на българския тенис Григор Димитров продължава да пренаписва историята на този спорт у нас, след като стана първия български тенисист, който се класира за четвъртфиналите на Уимбълдън при мъжете.

23-годишният талант от Хасково записа четвърта поредна победа в Лондон, като този път негова жертва бе представителят на Аржентина Леонардо Майер, който бе надигран с 6-4 7-6(6) 6-2.

Така Григор изравни най-доброто си класиране в турнири от Големия шлем, след като достигна и до четвъртфиналите на Australian Open в началото на този година.

С достигането си до най-добрите осем в "Ол Инглънд Клъб" Григор Димитров си осигури 226 000 паунда от наградния фонд и 360 точки за световната ранглистата, които могат да се окажат достатъчни за дългоочаквания дебют на българина в топ 10 след края на турнира.

Следващият съперник на Гришо е защитаващият титлата си от миналата година Анди Мъри, който се наложи в три сета - 6-4 6-3 7-6(6) над южноафриканеца Кевин Андерсън на Централния корт, където мачовете не бяха прекъсвани заради дъжд.

Григор Димитров видимо бе с класи над 64-ия в света Леонардо Майер и това си личеше винаги, когато се стигнеше до по-дълго разиграване.

Първият сет бе решен с един пробив на Гришо в десетия гейм, с което той го затвори с 6:4, не давайки шанс на съперника си за отговор.

Втората част бе най-оспорвана и премина с предимство на сервиращите. Пробиви нямаше и изходът на сета трябваше да бъде определен след изиграването на тайбрек. Гришо го спечели със 8:6 точки при втория си сетбол, подпомогнат и от двойна грешка на Майер.

Третата част бе най-бърза, след като българският талант стигна до два пробива и я затвори с 6:2, за да се класира за първия си четвъртфинал на свещената трева на Уимбълдън.

Подробности, видео и снимки от мача може да видите в Sporta.bg>>

Водещи

Най-четени