Величествен Юсейн Болт си тръгва с рекорд от Олимпийските игри 11.08 | 23:31

Ямайската щафета счупи световния рекорд в щафетата 4х100 метра, спирайки хронометрите на феноменалните 36.84 секунди

От Иво Вецев

Феноменът Юсейн Болт и ямайската щафета сложиха подобаващ край на спринтовите дисциплини в турнира по лека атлетика на Олимпиадата по възможно най-добрия начин.

Ямайка, в състав Неста Картър, Майкъл Фрейтър, Йохан Блейк и, разбира се, петкратният (вече шесткратен) олимпийски шампион Юсейн Болт, разби конкуренцията в една от най-атрактивните дисциплини изобщо на Олимпиадата 4х100 метра и защити титлата си от Пекин 2008.

Ямайците не просто спечелиха, а освен това регистрираха и умопомрачителното време от 36.84 секунди, с което подобриха рекорда на планетата с цели 2 десети. Предишното постижение отново принадлежеше на тяхната щафета, като беше поставен в Дегу през миналата година.

Втори остана съставът на САЩ, който изравни световния рекорд, но това беше недостатъчно за златните медали. Трета пък остана щафетата на Тринидад и Тобаго, която също направи много силно бягане.

Вечерта пък ще се помни дълго, след като живата легенда Юсейн Болт защити и третия си златен медал в спринтовите дисциплини. В предните дни той спечели първото място на 100 и 200 метра, защитавайки титлите си от Пекин 2008.

Неста Картър беше на първи пост за Ямайка в шести коридор, но стартира по-бавно от Кимънс (САЩ), като дори изостана на трето място. Предаването между него и Фрейтър беше добро, но Джъстин Гатлин успя да дръпне още на ямайската щафета.

Мечтите на САЩ за златен медал обаче приключиха при предаването между вторите и третите постове. Ямайската щафета бе поета от двукратния сребърен медалист на 100 и 200 метра Йохан Блейк. 22- годишният спринтьор буквално "издуха" Тайсън Гей на виража и успя да стигне първи до Болт.

Двамата обаче имаха проблем с предаването и "гръмотевицата" намали темпото. Това позволи при предаването Болт и Райън Бейли да тръгнат рамо до рамо, но това равенство се задържа не повече от 10 метра. Феноменът от Ямайка дръпна с повече от метър на американския представител, завърши силно, а бягането му донесе нов световен рекорд - умопомрачителните 36.84 секунди, с което подобриха с 2 десети предишното си постижение от Дегу през 2011-а година.

САЩ пък се представи отлично, но просто нямаше как щафетата на "янките" да победи ямайските си съперници, които в лицето на Болт и Блейк просто няма кой да ги спре. Гей и компания се отчетоха с резултат - 37.04 секунди, с което поставиха национален рекорд, изравниха предишния световен, но отново бяха далеч от "гръмотевицата" и Ямайка.

Водещи

Най-четени