Вергил Мавродиев: Щастлив съм да участвам на такъв снукър турнир 05.11 | 14:20

Поредният български снукър талант, който ще играе в ранкинг турнира от сериите PTC в София

От Даниел Любомиров

Имаме удоволствието да ви представим всички български снукър играчи, които ще участват на големия професионален турнир Victoria Bulgaria Open.

Събитието от сериите Европейски тур по програмата на Players Tour Championship (PTC) ще се състои между 15-ти и 18-ти ноември в залите на софийския Принцес хотел.

Всичко най-интересно и актуално около първия ранкинг турнир в България и информация за големите звезди на снукъра можете да прочетете на официалния сайт Snooker.Sporta.bg.

Сега следва да ви запознаем с поредния български снукър талант - Вергил Мавродиев - който е роден в София и е на 17 години. Повече за него вижте в индивидуалния му профил на специализирания сайт.

Sporta.bg вече ви представи ексклузивно интервюта с голямата надежда Георги Величков, който оглавява българската ранглиста за сезона и може да играе срещу четирикратния световен шампион Джон Хигинс.

Представихме ви и вицешампиона на България Ивайло Пеков, който ще отпразнува рождения си ден именно по време на PTC турнира в София.

През уикенда се запознахте със Станислав Хаджипопов, който разкри, че тренира всяка вечер специално за голямото събитие от Европейския тур в столицата.

Вчера ви представихме Иван Кюпов, според когото снукърът е най-бързо развиващият се спорт в България.

Ето какво сподели Вергил Мавродиев специално за Sporta.bg:

Как започна да се занимаваш със снукър?

Започнах да се занимавам съвсем случайно. Когато бях на 10 или 11 години. Баща ми и един негов приятел отидоха да играят карамбол в клуб "Флеш". Взеха ме с тях. Тогава там имаше една снукър маса.

Стана ми интересно и няколко дни по-късно играх снукър за първи път. Хареса ми и започнах да ходя по-редовно.

Оттогава нататък съм изключително благодарен на баща си - той е човекът, който най-много ме е подкрепял, и с когото играех първите няколко години.

Къде се подготвяш? Как тренираш? Имаш ли специална програма в тренировките?

Играя в "Снукър и билярд център". Гледам да тренирам сам, когато имам възможност. Също так тренирам при Братислав Кръстев, който ми помага да подобря и да коригирам определени аспекти в играта си. (скоро очаквайте и интервю с Братислав Кръстев, който също е сред българските участници на PTC в България)

Специална програма нямам, но имам един определен набор от упражнения, които изпълнявам всеки път, когато отида да играя.

Кой е най-силният съперник, срещу когото си играл? Опиши играта му с няколко думи?

Определено това е шотландецът Майкъл Лесли. Играх срещу него в първия си мач на Европейското за юноши тази година.

Разби ме с 3:0 за около 30 минути с брейкове от 95, 88 и 119. Много голям талант, играта му наподобява малко тази на Рони.

На пръв поглед не полага много усилия, но прецизността и лекотата, с която играе, са уникални. Именно Майкъл Лесли успя да спечели турнира и от този сезон играе при професионалистите.

Какво мислиш за развитието на снукъра в България?

Мисля, че това е един от най-бързо развиващите се спортове в България през последните години.

Фактът, че БСФ съществува от едва 6 години, а станахме първата държава, която домакинства на Европейски първенства за мъже и юноши в поредни години, а сега дори ще се проведе професионален ранкинг турнир в България, говори достатъчно.

Усилията, които полага федерацията за развитието на снукъра, са наистина впечатляващи.

Кой е твоят идол в снукъра и защо?

Изключително много се възхищавам на Джон Хигинс. Той няма талантът по рождение на Рони например и е постигнал всичко с 99% изключително усърден труд и безкрайни часове край масата. Никой друг в тура не притежава неговата рутина и постоянство.

Доволен ли си от жребия за PTC VICTORIA BULGARIA?

Естествено, че съм доволен от жребия. На първо място съм изключително щастлив, че ми се отдава шанса да играя в професионален ранкинг турнир - нещо, което беше немислимо преди 2-3 години.

Що се отнася до съперника ми - той е Гари Уилсън, англичанин и световен шампион за юноши преди десетина години.

Как виждаш твоето ниво преди началото на PTC в България? Тренираш ли специално за турнира? Как очакваш да се представиш?

Нямам определени очаквания. Ще дам максимума от себе си и ще се забавлявам край масата. Нивото ми далеч не е такова, че да мога да очаквам определени постижения в професионален турнир.

Съперникът ми е много добър играч и както казах, ще дам най-доброто от себе си и ще се наслаждавам на играта.

Какви качества разви снукъра в теб?

Снукърът разви в мен изключително много неща. Той е един от основните фактори, които са ме формирали. Качествата, които той безспорно най-много усъвършенства са, концентрацията и упоритостта.

Снукърът е спорт, в който главна роля играе постоянството. Един ден чувстваш, че не можеш да пропуснеш топка, а на следващия буквално не знаеш какво се случва на масата.

Такива моменти са доста обезкуражаващи и човек просто трябва да продължи да тренира и да работи – мисля, че това не важи само в спорта.

Снукърът също така ми даде и способността да се концентрирам върху това, което върша – не само на масата, но и във всичко, с което се занимавам. Също така покрай играта се запознах с изключително много хора и създадох много нови контакти.

Снукърът предимно хоби ли е за теб и успяваш ли да го съчетаваш с другите си задължения? В свободно си време ли го практикуваш?

Да, снукърът за мен е най-вече хоби. Приятно ми е да игра и се старая да му отделям максимално много време, но невинаги се получава.

Много пъти, когато имам свободно време, първото нещо, което си мисля, е как да отида до клуба и да поиграя.

Разкажи за най-добрия си резултат- къде го постигна? Как премина тогава участието ти в турнира и още за най-добрия си резултат!

Най-добрият ми резултат е участието след групите на Европейското за юноши до 21 години в София през 2012.

Бях в група с петима много добри играчи и някакси успях да направя 2 победи и да изляза от групата. В първите си 2 мача бях доста нервен и загубих от Майкъл Лесли и Симон Лихтенберг с по 3:0.

За щастие след това се отпуснах и успях да победя Андрей Орзан от Румъния и Юриян Хойсденс от Белгия с 3:2 и въпреки че загубих от Дарил Хил с 3:1 - най-добрият ми мач на турнира, успях да се класирам. След това загубих от играч от Малта.

Не пропускайте да видите Джон Хигинс, Марк Селби и много други елитни играчи на живо в София! Купете си билет за турнира от сериите PTC, който ще се проведе в хотел "Принцес" между 15-ти и 18-ти ноември!

Водещи

Най-четени