Веселин Топалов завърши наравно с Хикару Накамура на турнира "Амбър" 23.03 | 08:40

Топалов и Накамура си размениха по една победа в Монако

От Мариян Найденов

Българският гросмайстор Веселин Топалов и Хикару Накамура (САЩ) си размениха по една победа в мач от 9-ия кръг на турнира по шахмат "Амбър" в Монако.

В първата партия на блинд (без да се гледа шахматната дъска) Топалов претърпя загуба с черните фигури от Накамура. В срещата между двамата по ускорен шах Топалов си върна на 23-годишния американец от японски произход, побеждавайки го с белите фигури.

В следващия 10-и кръг от надпреварата българският гросмайстор ще има за съперник лидера в класирането Левон Аронян (Армения), а в последния 11-и кръг, който е в четвъртък, ще спори с украинеца Василий Иванчук. 

В общото класиране, два кръга преди края, водач е Аронян с 13 точки, следван от Магнус Карлсен (Норвегия) с 12 точки. Третото място делят Вишванатан Ананд (Индия), Александър Гришчук (Русия) и Василий Иванчук (Украйна), които имат по 9.5 точки. Четвърти е Вугар Гашимов (Азербайджан) с 9 точки, а Веселин Топалов дели петото място с Хикару Накамура, като и двамата имат по 8.5 точки.

В класирането на блинд Топалов също е на пето място с актив от 4 точки, а в таблицата по ускорен шах българинът заема 4-а позиция с 4.5 точки.

Водещи

Най-четени