Веселин Топалов има нужда от нова мотивация 18.02 | 12:43

Президентът на БФ Шахмат Силвио Данаилов коментира представянето на бившия световен шампион напоследък

От iNews.bg

Бившият световен шампион по шахмат Веселин Топалов засега не успява в опитите си да си възвърне короната, но тази цел е напълно постижима за в бъдеще, коментира президентът на родната федерация и европейския шахматен съюз Силвио Данаилов.

Данаилов говори пред руското издание "Спорт Експрес", споделяйки мнението си относно развитието на кариерата на Топалов напоследък. Българинът се смъкна на седма позиция в световната ранглиста, а последната му голяма победа вече изглежда единствено като хубав спомен.

"В момента за Веселин най-важно е да намери нова мотивация за успехи", заяви Силвио Данаилов. "Това винаги е най-трудното за един спортист, който в един период от кариерата си е бил на върха, печелил е много турнири и в продължение на половин година е оглавявал ранглистата".

Попитан какво може отново да мотивира Веско Топалов, босът на родния шахмат отговори: "Мач за световно първенство".

Скоро в Казан предстои да бъде излъчен новият претендент, който ще си оспорва короната с настоящия световен шампион Вишванатан Ананд. Според Силвио Данаилов, родният гросмайстор се готви повече от сериозно за предстоящите битки в столицата на Татарстан.

"Ако той е готов, както на мача с Ананд, ще бъде един от главните фаворити. Надявам се, че в Казан ще видим бившия Топалов".

"Явни фаворити в тези мачове не виждам, в четири класически партии резултат 2:2 е твърде вероятен, а след това идват партии по ускорен и блиц шах, в които всичко е възможно. Ако все пак се стигне до финал Топалов - Камски, ние ще имаме голяма поддръжка, след като хората добре помнят, че Казан в древността е бил столица на българското царство", добави Данаилов.

Водещи