Топалов и Ети Стефанова отстъпиха с по една позиция в ранглистата 01.03 | 15:13

Веско вече заема 7-мо място в класацията на ФИДЕ, докато Антоанета Стефанова е 11-та при дамите

От Константин Симидчийски

19-ият световен шампион Веселин Топалов регистрира спад с още една позиция в мартенското издание на ранглистата на ФИДЕ и вече е на 7-то място. Българският гросмайстор, който не е участвал в турнири от октомври миналата година, ще има възможност да си върне загубените позиции на турнира "Амбър" в Монако, за който е заявил участие. Надпреварата ще се проведе от 11 до 24 май и е с награден фонд 227 000 евро. Там Веско ще бъде в компанията на най-силните си съперници от световната ранглиста.

В топ 100 на световната шахматна федерация има още двама българи. Това са Кирил Георгиев, който отстъпва със шест позиции от началото на годината - до номер 78, и Иван Чепаринов, който пък пада с четири места и вече е на 81-а позиция.

При жените най-добрата ни шахматистка Антоанета Стефанова също бележи спад с няколко места и от номер 7 в началото на годината вече заема 11-та позиция. Водачка в класацията продължава да е Юдит Полгар (Унгария), следвана от Хумпи Конеру (Индия) и китайката Йифан Ху.

Действащият световен шампион при мъжете Вишванатан Ананд (Индия) пък отново си върна лидерската позиция, след като за кратко я бе отстъпил на норвежкия талант Магнус Карлсен. Ананд поведе с ЕЛО 2817, следван от Карлсен със 2815, а на трето място в класацията остава арменският гросмайстор Левон Аронян с ЕЛО 2808. На този етап Веселин Топалов изостава с ЕЛО 2775.

В топ 10 има още няколко промени от предишното издание на ранглистата, което беше през януари. Владимир Крамник (Русия) запазва четвъртото си място, а най-голям прогрес бележи Василий Иванчук (Украйна), който от девети - се придвижва до номер 5 в света, измествайки руснака Сергей Карякин, който вече е шести. Победителят от тазгодишното издание на турнира във Вайк ан Зее Хикару Накамура (САЩ) се изкачва с две позиции до номер 8, измествайки Шахрияр Мамедяров (Азербайджан) и Александър Грушчук, които допълват топ 10.

Водещи

Най-четени